Her derdin devası var, ne demek?

Tarih: 25.12.2023 - 17:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Her derdin devası vardır hadisindeki dert kelimesini nasıl anlamalıyız?
- Yani hastalıklar için mi söylenmiştir yoksa örneğin kolu kopan birisine protez kol takmalarını da deva olarak kabul etmemiz gerekir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadiste dert kelimesi geçmez. “D” kelimesi kullanılır ki her türlü hastalık, musibet, sıkıntı demektir.

Türkçede kullandığımız dert sözcüğü, kişinin başına gelen sıkıntı, acı, keder, eziyet veren her türlü musibet manasına gelir.

Bir rivayete göre, sahabe: “Ya Resulallah! Tedavi olalım mı?” diye sordular. Peygamber (asm) Efendimiz özetle şöyle buyurdu:

“Evet, tedavi olun ey Allah’ın kulları! Çünkü -ihtiyarlık hariç- Allah bir dert yaratmışsa, mutlaka ona bir de şifa yaratmıştır.” (bk. Tirmizi, Tıb, 2, no: 2038)

Tirmizi bu hadisin sahih olduğunu bildirmiştir. (bk. Tirmizi, Tıb, a.y.)

Allah, hiçbir sebep olmadan doğrudan doğruya şifa verebileceği gibi; bir ismi de Hakîm olduğundan ve hikmeti gereği her şeyi bir sebebe bağladığından, bir hastanın iyi olmasını da çoğu zaman tedavi şartına bağlamıştır.

Dolayısıyla hastalığına uygun tedaviyi bulan bir insan genelde iyileşir. Genelde iyileşir diyoruz; çünkü her tedavi olan hasta iyileşmeyebilir. Bir hastanın iyileşmesi, gerekli tedavi imkânının temin edilmesinin yanı sıra Allah'ın dilemesine, iyileşmesini takdir etmesine bağlıdır.

Bizim görevimiz hastalığımızın tedavisi için gereken sebeplere riayet ettikten sonra sonucu Hakim ve Rahim olan Allah’a tevekkül etmektir.

Bunun içindir ki, Sevgili Peygamberimiz (asm) pek çok hadislerinde ümmetini tedavi olmaya teşvik etmiştir. Bu ve benzeri hadislerinde de Allah'ın ölümden başka her derdin devasını yarattığını bildirerek ümmetini tedavi olmaya teşvik etmektedir,

Evet, Cenab-ı Hak yarattığı her dert için bir de derman yaratmıştır. Fakat insanları çalışmaya, araştırmaya, kâinata koyduğu âdetullah kanunlarını araştırmaya teşvik için bunu gizlemiştir. İnsana düşen araştırıp bu devaları bulmaktır.

Hastalıkların devası maddî olabileceği gibi, manevi de olabilir. Hadis kitaplarında "Tıb" başlığı altında bazı hastalıkların maddi ve manevi ilaçlarına dikkat çekilmiştir. Ehil olanın hastaya okuması da hadislerde yer alan bir tedavi şeklidir. Tıbbın aciz kaldığı bazı hastalıkların okumayla iyileştiği de bir gerçektir. [Taberani, Sağir Tercüme ve Şerhi, (İsmail Mutlu), Mutlu Yayınları: 1/126-128]

İlave bilg için tıklayınız:

"Allah her hastalığın ilacını yaratmıştır." hadisini açıklar mısınız?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun