Her şeyi temsil eden bir melek varsa, necis şeyleri ne temsil ediyor?

Tarih: 05.12.2014 - 10:48 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Her şeyi temsil eden bir melek var yani bütün canlı cansız her şeyin atom zerrelerini temsil eden melek var. Peki necis şeyleri ne temsil ediyor onlar da varlık değil mi onların temsilatı nasıl oluyor?
- Yani daha da açıklayayım, mevcudatın şuursuz kısmının tesbihatını melekler üstleniyor, peki bu necis varlıklarınki nasıl oluyor onların rolü nedir ve nasıl oluyor, onlarda da tespih var mı yok mu bunu açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

 “Hiç bir şey yoktur ki Allah’ı tesbih etmiş olmasın.” (İsra, 17/44)

mealindeki ayette, bütün varlıkların Allah’ı tesbih ettiği ifade edilmiştir.

- Canlılar, lisan-ı kal (sözlü olarak) tesbih ederken, cansızlar da lisan-ı hal (içinde bulundukları konumları ile/hal diliyle) bu tesbihi yaparlar.

- Yani, bizim necis dediğimiz nesneler de yaratılmış birer varlık olarak yaratıcılarını tesbih ederler, yani, onun her türlü kusurdan ve şirkten münezzeh olduğunu bildiriler.

- Ancak, insanın zihninde bazı şeyler çok değersiz ve necis olarak görülürken, yaratılmış birer varlık ve hatta birer sanat eseri olarak harika bir konuma sahiptirler.

Örneğin, bir doktor madde-i gaitayı (fasulye, mercimek gibi) bir yemek türü olarak görür ve o bakış açısıyla tiksinmeden onu biyokimya laboratuvarında inceleyebilir.

Demek ki, necislik bizim geleneksel bakış açımıza göredir.

Öyle ya! -Hikmet nazarıyla bakıldığı zaman- ağızdan girerken kutsal bir varlık muamelesini gören yiyeceklerin, bağırsaktan çıkınca niye necis muamelesi görsün ki!

- Bununla beraber, domuz, köpek gibi insanların nazarında değersiz görülen varlıklar ile Allah’ın ismini yan yana getirmek; örneğin: “domuzun ilahı / köpeğin yaratıcısı” demek doğru değildir. Çünkü, insan kendi bakış açısından sorunludur. Niyet ve nazar elması kömüre, altını bakıra dönüştürür.

- Bütün bunları anlatmaktan maksadımız, Allah’ı ve meleklerini -bizim kendi iç dünyamızda- değersiz veya necis gördüğümüz şeylerle yanyan getirmek doğru değildir. Yoksa hikmet nazarıyla bakıldığında işin rengi değişir.

Misalini verdiğimiz doktorun bakış açısına sahip iseniz, rahatlıkla diyebilirsiniz ki, bir köpek harika sanat eseri olarak hal diliyle / yaratılmış bir sanat lisanıyla Allah’ı tesbih ederken, bir melek de onun bu hali tesbihini kali (sözlü) olarak yapar. Bunda hiçbir mahzur yoktur...

Bununla beraber, bu tür konuları düşünmek pek çok kıymetli konuları düşünmeye mani olabilir. Zihin ve hayale gelen her şeye değer verip üzerinde durmak, şeytanın tuzağına düşürebilir...

Ümit ediyoruz ki, kelamda israf etmemişiz... Ve konu anlaşılmıştır…

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun