Hz. Peygamberin her hali bizim için bağlayıcı mı?

Tarih: 13.06.2020 - 14:41 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اَط۪يعُوا اللّٰهَ وَاَط۪يعُوا الرَّسُولَ  “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Peygamber’e itaat edin.” (Muhammed, 47/33)

Kur'an Hz. Peygambere (asm) itaati emreder, ama bu her meselede Onun gibi hareket etmemiz anlamına gelmez. Mesela, O yirmi beş yaşında evlenmiştir, evlenmiş olduğu eşi Hz. Hatice kırk yaşında dul bir hanımdır. Buradan hareketle “Bir erkek yirmi beş yaşında evlenmeli, hanımı da kırk yaşında dul bir hanım olmalı.” şeklinde bir çıkarım yapılamaz.

Hz. Peygamber (asm) evlilikle ilgili şöyle der:

“Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir.” (Buhârî, Nikâh, 1; Müslim, Nikâh, 5; Nesâî, Nikâh, 4; Dârimî, Nikâh, 3)

 Yani sünnet olan nikâh yoluyla beraber olmaktır. Evliliği bırakıp gayrimeşru beraberliğe yeltenen kimse, Onun yolundan yüz çevirmiş olur. İşin diğer kısımları teferruattır, kişilerin durumuna göre değişebilir.

Hurmaların aşılanması olayı da konunun örneklerinden biridir. Şöyle ki:

Hz. Peygamber (asm) hurmaları aşılayan bir topluluğa uğradı. Onlara “Bunu yapmasanız da olur.” buyurdu. Ama o yıl iyi bir verim alınamadı. Hz. Peygamber bir zaman sonra onlara tekrar uğradı ve hurmalarının durumunu sordu. Onlar da “Şöyle buyurmuştunuz, biz de öyle yaptık ve sonuç bu oldu.” dediler. Bunun üzerine Resûlullah “Siz dünyanızın işini daha iyi bilirsiniz.” dedi. (Müslim, Fedail, 141)

 “Hz. Peygamberin her hali her zaman bağlayıcı olmayabilir.” manası, bunlar gibi örneklerle kolayca anlaşılabilecek iken, din adına konuşmalar yapan birinin bu konuyu anlatırken “Rasulullah hacamat yaptırmış olabilir, mutlaka da yaptırmıştır. Çünkü bölgede bilinen bir şey. Rasulullah hacamat yaptırdı diye hacamat olan arkadaş! Rasulullah yetim idi, ananı öldürsene!.. Niye bu sünneti işlemiyorsun? Yetim olmak sünnet, ananı kaybet, babanı kaybet!” demesi, çok taşkın ve şaşkın bir ifadedir. Bunun aklıselimle ve sağlam bir muhakemeyle bağdaşır bir yanı yoktur...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun