Neden üzülemiyorum, heyecanlanamıyorum?

Tarih: 10.11.2023 - 07:54 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu neden olur, nasıl kurtulabilirim? Kendimi boşlukta hissediyorum. Tüm duygularım gitmiş gibi. Üzülemiyorum mutlu olamıyorum heyecanlanamıyorum.
- Bu neden olur, nasıl kurtulabilirim? Sanki Rabbimle tüm bağlantılarım kesilmiş.
- Risale-i Nur da latife-i rabbani diye bir konu var. Manevi organlarımız yani. Manevi organlarımızın öldüğünde böyle oluyormuş. Ama ben bilmiyorum tam. Manevi organlarımızın öldüğünü nasıl anlarız?
- Ya da bu boşluk hali Rabbimize yakınlaşınca geçer mi nasıl kurtulurum bu halden?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sizin sıkıntınız manevi organlarla alakalı değil, tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hâl; ciddi bir travma, vefat, ayrılık, kaza geçirenlerde görülebileceği gibi, çocuklukta yaşanmış olaylardan veya anne-baba eğitiminden de kaynaklanan bir ruh hali gibi duruyor.

Buna psikolojide duygusal küntlük adı verilir. 

Sorunuzdan yola çıkarak sizin için bu teşhisi koymak mümkün değil, ancak böyle bir sıkıntı varsa vakit geçirmeden muhafazakâr bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız gerekir. Çünkü bunu tek başınıza aşmanız oldukça zordur.

Duygulanım Küntlüğü, bir kişinin duygusal durumunu yansıtmasında körelme anlamına gelir. Böyle bir kişinin beyni, kötü olaylara karşı duygularını kapattığı için günlük hayatına devam ederken pişmanlık, sevgi, öfke, heyecan gibi hislerini yitirebiliyor.

Bu durumdaki kişiler bir terapist yardımı ile duygularını tanıma ve ifade etme pratiği yaparak zamanla duygularını geliştirebilirler. Eğer bir terapiste gitme imkânınız yoksa uzun bir süreç de olsa siz de bunu kendi kendinize yapabilirsiniz.

- Çok az da olsa hissettiğiniz olumlu veya olumsuz duyguları güvendiğiniz bir arkadaşınıza veya yakınınıza anlatın.

- Böyle bir kişi yoksa hislerinizi kâğıda aktarabilirsiniz. Burada amaç, öncelikli olarak duygularınızı tanıma konusunda farkındalık geliştirmenizdir. Örneğin hissettiğiniz duygunun adını, nasıl bir şey olduğunu, ne zaman neler hissettiğinizi, hissettiğinizde neler düşündüğünüzü fark etmenizdir.

- Her derdin bir çaresi vardır, biz elimizden gelenleri yapıp sonucu Rabbimize havale edeceğiz ve bunu yapmaya devam etmeliyiz.

- Sıkıntılar duaların vaktidir, Rabbimize her zaman dua ederiz, böyle sıkıntılı durumlarda daha çok dua etmemiz gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun