Erkek hangi şartlarda kadınlara imam olabilir? İmamlığa niyet nasıl olur; kadınlar için ayrıca niyet gerekir mi?

Tarih: 26.12.2006 - 17:42 | Güncelleme:

Soru Detayı
"İmam olarak namaz kıldırdığımız cemaatte bayanlar varsa, onlar için de niyet edilmesi gerekiyor." deniliyor. Bunun mecburiyeti (farz, vacib,..) nedir? Bu durumda imam nasıl niyet etmelidir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Erkek hangi şartlarda kadınlara imam olabilir?

Genellikle erkek kadına imam olabilir; buna cevaz verilmiştir. Ancak bu durumda erkeğin imamete niyet getirmesi gerekir. Aksi halde ona uyan kadının namazı sahih olmaz.

Halvette erkeğin yabancı kadınlara imam olması doğru değildir. Ancak kendisine halvette uyan kadınların tamamı veya bir kısmı imamın yakın akrabası, yani nikâhı haram sayılanları olursa, o takdirde imamete niyet getirmek şartıyla sahih olur.

Tahavî ise, kadınlardan bir kısmı imamın mahremi bile olsa, halvette namaz kılmaları mekruhtur, demiştir. Şerhinde bilhassa bu konu açıklanmıştır. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/296.)

İmam yalnız erkeklere namaz kıldırdığı zaman, imamlığa niyyet etmese de olur. Ancak imama uyan arkada kadın cemaatın bulunacağını da düşünerek imam "bana uyan cemaatın imamlığına" diye niyyet etmesi şarttır. Niyet etmezse kadın cemaatın namazı olmaz.

Bu durumda her zaman imamete geçen imam efendi: "Niyyet ettim, şu vaktin farzına ve bana uyan cemaatın imamlığına." diyerek niyyet etmelidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun