Cehenneme girmek mi, yoksa yok olmak mı daha iyidir?

Tarih: 11.02.2007 - 15:45 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Cehennem kâfirler için bir merhamet midir? 
- Diyelim bir adam ömrünü küfürle geçirmiş. Bu adamın ölümden sonra yok olması cehennemden daha iyi değil mi; cehennem azbından kurtulup gidecek?
- Buna rağmen niye cehennem kâfirler için bir merhamettir deniliyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanlar işledikleri suçlarının cezasını, bu suçu işledikleri zaman süresi kadar çekmiyorlar; işledikleri suçun sonuçlarına göre cezasını çekiyorlar. Bir adamı bir saniyede öldüren bir katilin bir saniye ceza çekmesi adalet değildir. Kafirin kısa gibi görünen bir zamanda işlediği cinayet çok büyüktür. Bu nedenle ebedi ve sonsuz olarak cehennmede kalması gerekir ki işlediği suçuna karşılık bir ceza olsun.

Esasen küfür öyle büyük bir cinayettir ki affedilmemesi gerekir. Ancak Allah’ın rahmeti gazabını geçtiği için o kafirleri yok olmaktan kurtarıp hayatta kalmalarına müsaade ediyor. Nitekim bir tek adamı öldüren birisini idama mahkum etseler, tam idamını beklerken cezasının müebbet yani ömür boyu hapse çevrildiğini duysa elbette sevinecektir.

Bunun gibi yok olmayı hak etmiş bir kafirin cezasının müebbete yani ebediyen cehennemde kalmaya çevrilmesi de bir ikramdır.

- Kafirin işlediği cinayet nedir?

Kainatta bulunan bütün varlıklar Allah’ın varlığına ve birliğine şahittirler. Bunları inkâr eden bir adam kainat kadar cinayet işlemiş demektir. Ayrıca o varlıkların hukukuna bir hürmetsizlik ve saygısızlık olduğundan nihayetsiz bir cinayettir.

Bildiğiniz gibi, elmasla kömürün aslı karbondur. Ancak diziliş farklılığından dolayı biri elmas diğeri kömür oluyor. Şimdi kömür olmuş bir şeyin artık elmas olma ihtimali kalmamaıştır. Ne kadar kalırsa kalsın o kömürdür. İşte insanın aslıda birdir. Babası Adem (as), yapısı topraktır. Ama diziliş farklılığından biri elmas gibi, diğeri de kömür gibi oluyor. İşte kafirliği seçip kafir olarak ölen birisinin mayası bozulduğundan ne kadar yaşarsa yaşasın elmas yani iman sahibi olma özelliğini kaybetmiştir. Bu nedenle ebedi de kalsaydı kafir olarak yaşayacaktı. Demek ki kafirin cinayeti sonsuzdur.

Allah insana sonsuz nimetler vermiştir. Örneğin bunlardan birisi sonsuzluk duygusudur. Bu duygu sonsuz olan Allah’ı ve ebedi yaşayacağımız ahiret alemlerinin varlığını anlayalım diye verilmiştir. Böyle sonsuz bir duyguyu inkar etmek ve bu nimete gerekli şükrü yapmamak sonsuz bir cinayettir. 

Allah’ın zatı, sıfatları ve isimleri sonsuzdur. Sonsuz bir zatı ve sıfatlarını inkar etmek sonsuz bir cinayettir.

Bunlar gibi sonsuz cinayetleri işleyen birisine sonsuz bir cazanın verilmesi adalettir; yok etmeyerek müebbete çevirmesi ise Allah’ın bir ikramı ve lütfudur.

- İnsan yok olmak ister mi?

1. İnsan şuurlu ve bilinçli düşününce sonsuz duygu ve düşüncelere sahip olduğunu görecektir. Yani ruhunda, ebedi ve sonsuz kalmak ve dostlarıyla devamlı beraber olmak arzusunu taşımaktadır. Bu nedenle şuurlu ve bilinçli olarak yok olmayı istemesi mümkün değildir. Nitekim idamı istenen bir adam, müebbet cezası verilmesini bir ikram olarak görmektedir. Nasıl ki uyku hissi gelince istemediği halde uyuyup kalıyor ve sorsanız uyumak istemediğini ve şoför ise kaza yapacağını bilir. Ancak o hisse dayanamayıp uyur ve kaza yapar. Yapacağı iş arabayı durdurup dinlenmek ve sonra yola çıkmaktır. Bunun gibi ölümü isteyen insanlar bir hastalık veya musibete dayanamadıkları için sanki yok olmak istediklerini zannederler. Halbu ki, manen biraz dinlenseler ve istirahat etseler, yokluğun ismini bile akıllarına getirmeyeceklerdir. Ayrıca yokluğu isteyenler sadece dünya hayatı açısından düşünüyorlar. Nasıl olsa ebedi bir hayat var diyerek içten içe bir ebedi ve sonsuz alemin hasretini çekerek bunu yapmak istiyorlar.

2. İnansın inanmasın hiçbir kimse yok olmayacaktır. Cennete veya cehenneme giden her insan ve cin ebedi olarak var olacak ve kendine verilen sonsuz duyguların karşılığını görecektir.

3. İnsan şuurlu düşününce yok olmak istemeyecektir ki, Allah yok etsin. Her çekirdekte bir ağaç olma özelliği vardır. Buna rağmaen bir çekirdeğin torbada dururken toprağa girip ağaç olmayı istememesi görünüşte normal görülebilir. Halbuki, ağacı görünce ne kadar yanlış düşündüğünü anlayacak ve özür dileyecektir. Burada dünya torbasında çekirdek gibi olan insanın, ebediyette ağaç olduğunu görünce nasıl özür dileyip yalvaracağını şimdiden anlamak zor değildir.

Kâfirlerin haşirde toprak olmak istemeleri:

Bir insan akıl ile değilde, his ile hareket ettiği zaman ne yapacağını bilmemekte, kendi lehinde ve aleyhinde bulunan bir şeyin farkına varamamaktadır. Bu nedenle ehl-i küfür olduğu halde, ahireti bilmediği halde, intihar edenlerin durumunun izahını bu şekilde yapmak mümkündür. Çünkü, bir hayvan bile hayatından memnun olsa, -mesela onu döveceğini ya da öldüreceğini bilse, kaçmaya çalışır. Demek hayatını sever- elbette insanların hayatından memnun olmaları daha çok beklenmektedir.

Ölümü isteyen akıl ve idrak değil, aksine akibeti görmeyen his ve hevestir.

Amme suresinde kafirlerin toprak olmayı istemeleri, yok olmayı istemek değil "keşke toprak gibi olsaydık da bu duruma düşmeseydik" anlamındadır. Nitekim yok olaydık değil, toprak olaydık diyecekler. Toprak olmak da bir var olmaktır.

Toprak olmayı istemeleri ikinci bir mana olarak, tevazulu olmayı arzulamak anlamında da olabilir. Yani: "Keşke dünyada gururlanmasaydım, azgınlıkla kafa tutmasaydım, alçak gönüllü olup Allah'a iman ve itaat etseydim." demektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

teheccüd

yok plmanın ne olduğunu anlamış olsalar dı inanın ki böyle birşey isteyemezlerdi yok olma isteğin durdukça bedenin olmadığı takdirde nasıl yok olur insan cehenneme girmek azab gibi gözüküyor ama aslında orası bir nevei tedavi merkezi küfür de çağresi olmayan bir hastalık...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
dark3n

Vay ... İşte ben buna adalet derim :) Helal olsun editorlere ... Yorumu denetlerken ellerinden geldiği kadar tartışma platformunu ortadan kaldırıyorlar .. Örneğin ; ben bir arkadaşı suçlamıştım söylediklerinden dolayı(ismini vererek) ama editor arkadaşımız o ismi silerek "bazı" kelimesini kullanmış bu da çok hoş bir davranış gercekten islamiyeti yaşatmaya calışan bir site bir kez daha anladım bir kez daha Allah razı olsun .. Saygılar ..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
maldini

umarım bu yazdıklarımı yayınlarsınız,çunku işinize geleni yayınlıyosunuz.madem yorum benim yazdıklarım yorum degil mi?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
maldini

idam cezası alan birisinin cezası muebbete çevrilse sevinecegini nereden biliyosunuz?mesela bana göre ölum mu-muebbet mi deseler elbette ölum derim,ama bi başkası muebbeti isteyebilir.ne yapalım yani birisi çay sever digeri kahve.çay seven birisine niye çay istiyosun diyemicegimize göre.ölum kimisine göre istenmeyebilir ama ömurboyu dört duvar arasında ,tanıdıgın herkesin özgur oldugunu duşunerek yaşamak heralde ölum çok çok iyidir.

ben de yok olmayı istedim.ama burada anlatılanlarla alakası yok.Allah beni yok etsin dedim;beni ne anam ne babam ne de başka birisi ne de kendim yaşadıgımı hatırlamıyayım dedim.ve ya yok olmak mumkun olmayacak beni bi otla-agaçla yer degiştirsin dedim(siz toprak yazmışsınız) ne agaç, ne toprak, nede ot hastalanır,uzulur,belaya-musibete ugrar.ne gam ne keder, ne de gurur-şeref-haysiyet .ne mutlu onlara .keşke onlar gibi olabilseydim.

umarım bunları yayınlarsınız.bunlarda sonuçta bi göruş.bıurdakilere ters de duşse umarım yayınlarsınız...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
dark3n

Bazı mailler gayr-i müslim havası sezdiriyor ... Eğer gerçekten öyleyse islamiyette, islamiyet dışı konuları çürütecek her türlü kelam vardır bunu da unutmayalım!

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mavidem

Allah razı olsun Hocam çok güzel örnekler vermişsiniz.Elinize,dilinize ve yüreğinize sağlık.
Allah hepinizden razı olsun.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun