Babası vefat eden bir kadının, babasının maaşını almak için boşanması ve bu parayı kullanması caiz mi?

Tarih: 15.02.2007 - 09:50 | Güncelleme:

Soru Detayı
Babası vefat eden evli bir kadın, sırf babasının emekli maaşından istifade edebilmek için eşiyle yalnızca resmi olarak (kağıt üzerinde) boşanması ve babasının maaşını alması helal mi? Bu parayla yapılacak hac ya da umre kabul olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Bir işçi veya memurun çalışma şartlarını, emeklilik ikramiye ve maaşlarını belirleyen devlettir veya işverendir. Bu durumda bunların koyduğu şartlara uymak gerekir. Bir kadının hakkı olmayan babasının emeklilik maaşını alması doğru değildir. Hatta devlete ait olan bir malı aldığından birkaç kişinin değil, bütün milletin ve devletin hakkını yemiş oluyor; kul hakkına girer...

2. Erkek veya kadın eşinden boşanmak niyetiyle, mahkemeye müracaat ediyor. Hakime vekalet verdiklerinden dolayı, hakim de onları boşuyor. Dinimize göre evlilik üç talak ile sona ermektedir. Mahkeme boşaması bir talak olduğundan iki talak ile evlilikleri devam etmektedir.

3. Bu alınan maaş haram olduğu için kullanamaz. Devlete iade etmesi gerekir. Haram para ile yapılan hac veya umre geçerli olsa bile bu yapılan hac veya umrenin sevabı alınmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun