Kabir hayatı nasıldır? Hz. Adem zamanında ölen bir insanla kıyamete yakın bir zamanda ölen birisinin azabı bir mi? Bu Allah'ın adaletine nasıl sığıyor?

Tarih: 15.02.2007 - 15:43 | Güncelleme:

Soru Detayı
Kabir hayatı nasıldır? Yerin altında yaşam nasıl olur, bu mümkün mü? Ayrıca kabir azabının çeşitleri nelerdir? Kabirde istediğimiz kişilerle görüşebilir miyiz? Ayrıca Hz. Adem (as) zamanında ölen birisinin kabir azabı sonucu günahlarının çoğu bitmiştir. Ama şimdi ölen birisi daha az yaşayacak kabirde ve günahları bitmese cehennemde devam edecek. Ama Hz. Adem (as) zamanındaki kişi azabın çoğunu çekmiş ve cehennemde az yanacak. Bu Allah'ın adaletine nasıl sığıyor?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Kabir azabı; Peygamber Efendimizin (asm) bildirdiğine göre, günahkar müminler ile kafir olarak ölenler içindir.

2. İster mümin ister kafir olsun, başına ne gelirse günahlarının affına sebep olacaktır. Bela, musibet, hastalık, sıkıntı gibi şeyler insanların günahlarının hafiflemesine sebep olmaktadır.

Bir mümin, bu dünyada günahkar olarak yaşar, fakat; başına gelen musibetler onun günahlarının azalmasına sebep olacaktır. Kabirde çektiği azaplar da yine günahlarına keffaret olup onları siler.

Aynen bunun gibi, Allah; adil-i mutlak olduğu için, kafir kullarının başına gelen musibetleri de, cehennemdeki azaplarının azalmasına sebep saymaktadır. Aynı günahı işleyen ve kafir olan iki kişiden; biri musibete uğrasa, diğeri uğramasa, musibete uğrayanın azabı, diğerine göre hafifleyecektir.

Kafir cehennemde sonsuza dek kalacağı için; cennete giremeyecek ama; ister bu dünyada isterse kabirde çektiği sıkıntı ve azaplardan dolayı, cehennemdeki azabının şiddeti hafifleyecektir.

Bu sebeple kabirde çok kalıp, çok azap çeken; az kalıp, az azap çekene göre; daha kötü olmayacaktır. Belki de ahirette bu durumunu öğrenince, çok memnun olacaktır.

3. İnsanların hayatı ve geçirdiği zaman birimleri aynı değildir. Mesela; birkaç dakikalık rüyada; günler, aylar ve yıllar geçmiş gibi geliyor. Bazen de, yeni yatıp kalkmış gibi, bir gecenin nasıl geçtiğini fark edemiyoruz.

Bunun gibi kabre erken giren bir insan, ahirette yeni kalkmış gibi olabilir. Bir diğeri ise; birkaç sene kabirde kalır ama; binler sene kalmış gibi azap çekebilir. İşte kabre erken veya geç gitmek; kişiye, günahına ve durumuna göre değişebilir. Allah orada da, insanın uykuda ve rüyada olduğu gibi bir durum yaratabilir.

4. Azabın şiddeti değişik olabilir. Bir volt ile milyon voltun derecesi bir olmadığı gibi; mum ateşiyle, güneş ateşi de bir değildir. Kabirde de herkesin durumuna göre, ayrı ve çeşitli azaplar olabilir. Kabire geç giden birisi; çok kısa zamanda şiddetli azap ile, erken giden birisi kadar ceza çekebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun