Zina niçin haramdır? Kimseye zararı dokunmasa, zina niçin haram olsun ki?

Zina niçin haramdır? Kimseye zararı dokunmasa, zina niçin haram olsun ki?
Tarih: 16.02.2007 - 09:20 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Günahın mantığına baktığımızda, günahın insanın kendisine ya da topluma, diğer insanlara zarar veren şeyler olduğu anlaşılıyor; içki ,sigara, kumar, hırsızlık, cinayet, fuhuş vs. gibi...
- Günahın mantığı böyle iken, birbirini seven iki genç bekar insanın nikahsız birlikte olmasında ne kendilerine ne de başka insanlara hiçbir şekilde zararının söz konusu olmadığı halde günah sayılıyor; bu günahın mantığına ters değil mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir mesele haram kılınmışsa bu, Allah haram kıldığı için haramdır. Diğer sebepler ise günahın asıl sebebi değildir. Mesela domuz eti içerisinde barındırdığı virüsten dolayı insan sağlığına zararlı ve haramdır. Ancak bu zarar giderilse de yine haramdır. Zararın ortadan kalkması o şeyi helal yapmaz. Çünkü o zarar bizim görebildiğimiz kadarıdır. Daha bizim göremediğimiz çok zararlar ve bu meselenin haram kılınmasının çok hikmetleri vardır.

Her haram kılınan meselenin insana zararı vardır. Ancak biz bu zararların ne kadarını biliyoruz. Bizim bilmememiz o meseleyi zararsız kılmaz. Çok önceleri domuz etinin zararlı olduğu bilinmiyordu, ancak bilim ilerledikten sonra bu zarar ortaya çıkmıştır. Buna göre eskiden zararı bilinmediği için insanlar buna itiraz etmeliydi. İşte böyle bir mantık yürütme doğru olmaz. Biz emredilene itaat etmekle yükümlüyüz, bilim ilerledikçe de Allah'a itaatimizin görülebilecek faydaları çıktıkça da yakinimiz artacaktır.

Bilim Allah'ın emirlerinin hikmetlerini anlamakta hala acizdir, bunlar zamanla anlaşılmaktadır. Zinanın hem insanın şahsi hayatına hem de topluma çok büyük zararları bulunmaktadır. Bunlar psikologlar ve sosyologlar tarafından bildirilmiştir.

Zina İslâm'da ve önceki bütün semâvî dinlerde haram ve çok çirkin bir fiil olarak kabul edilmiştir. O büyük günahlardandır. Irz ve neseplere yönelik bir suç olduğu için cezası da hadlerin en şiddetlisidir.

Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyurulur:

"Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, çok çirkin bir iş ve kötü bir yoldur." (İsrâ, 17/32).

"Onlar Allah ile birlikte başka ilaha dua etmezler. Haksız yere, Allah'ın haram kıldığı kimseyi öldürmezler ve zina da etmezler. Kim bunları yaparsa cezaya çarpar. Ona kıyamet gününde kat kat azap verilir ve o azabın içinde alçaltılmış şekilde ebedî bırakılırlar." (Furkân, 25/68).

İlave bilgi için tıklayınız:

Taabbudi hakkında bilgi verir misiniz?.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun