Tabiattaki fıtri denge: Yılanların fareleri yemesi olayını nasıl yorumlarsınız? Bir cevapta, hayvanların helal rızıklarının ölmüş hayvanlar olduğu, tersi durumda hayvanların mücazat görecekleri yazılıydı...

Tarih: 17.02.2007 - 07:51 | Güncelleme:

Soru Detayı
Daha önce sitenizde okumuş olduğum bir cevapta, hayvanların helal rızıklarının ölmüş hayvanlar olduğu, tersi durumda hayvanların mücazat görecekleri yazılıydı. Başka bir soruya verilen cevapta ise -hayatın bir yardımlaşma olduğu bahsinde- büyük balıkların küçük balıkları yemesinin bir denge unsuru olduğu yazılıydı. Ayrıca akla şöyle bir soruda geliyor: Yılanlar tarla farelerini yemese, fareler çoğalacağından ve tarladaki mahsulü yiyeceklerinden fıtri denge bozulabilir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yüce dinimiz İslam, kainatta her şeyin bir denge ile yaratıldığını bildirir. Kainattaki tüm varlıklarda görülen denge Allah’ın varlığının birer işareti ve belgesidir. Kainattaki ekolojik dengeyi sağlayan en önemli unsurlarından birisi de hayvanlardır. Kur'an-Kerim ekolojik sistemin önemli üyeleri olan hayvanları, “ümmet” olarak isimlendirmektedir:

En’am Süresinin 38. Ayetinde;

“Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve (gökyüzünde) iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi ancak sizin gibi ümmettir. Biz o kitapta hiç bir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi) toplanıp Rablerinin huzuruna getirilecekler.”

buyrulmaktadır. Bu ayet-i kerimede, yeryüzündeki bütün canlıların insanlar gibi birer tür oldukları, tek hücrelilerden omurgalılara, sürüngenlerden ayaklarıyla yürüyenlere ve kanatlarıyla uçanlara kadar bütün canlıların müstakil birer varlık oldukları bildirilmektedir.

Tarımda, bağ, bahçe ve tarlalarda bulunan köstebek, tarla faresi gibi zararlı kemirgenleri yiyerek beslendiğinden, tarıma faydası dokunmakta ve bir çok bilinçli ziraatçi tarafından yılanlar korunmaktadır.

Bir farenin bir defada on yavru doğurduğunu ve yavruların bir aylık olunca doğurabilecek olgunluğa geldiğini düşünürsek, bir fare ve onun neslinden yılda yaklaşık 15.000 fare üreyecektir ve her gün bir fare yiyen yılanın faydası daha iyi anlaşılacaktır.

Tarlalarındaki yılanları öldüren veya ticari maksatlarla yurtdışına satan kişiler, büyük zararlara uğramış tarlaları fareler tarafından telef edilmiştir. Yurt dışında bir çok yerde fare ve diğer kemirgenlerle mücadele etmek için yılanlar kullanılmaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun