Su saati bozukmuş ne yapmalıyız? Tahminlerimize göre 150 YTL su parası gelmesi gerekirken belediye su saati bozuk olduğu için 50 YTL su parası yazmış...

Tarih: 18.02.2007 - 13:50 | Güncelleme:

Soru Detayı
Evin su saati bozulmuş, yani üç ay boyunca akıtılan su parasını hiç yazmamış. Ayrıca üç ay boyunca musluk bozuktu ve boşuboşuna akmış. Tahminlerimize göre 150 YTL su parası gelmesi gerekirken belediye su saati bozuk olduğu için 50 YTL su parası yazmış. Şimdi bizim ne yapmamız lazım?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bildiğiniz gibi haklar ikiye ayrılıyor: Allah hakkı, kul hakkı. Bu olayda her ikisinin de hakkı olduğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan suyu bilerek kaçak kullanmak caiz değildir.

Yapılacak işlemin şöyle olması gerekir:

1. Olay fark edildiği andan itibaren resmi kuruma bir dilekçe ile hemen bildirilmesi gerekir. Yapılacak hesaplamalar ile tahmini kullanılan kaçak miktarı ödenecektir. Bu sebeple “işi ehline bırakmak” için sorumlu ve ihtisas sahibi olan kuruma başvurmanın hem örfen, hem de dinen daha isabetli olacağı açıktır. Bu müracaattan sonra ortaya çıkacak maliyete de gönül rahatlığıyla katlanmak icap eder. Belki bu vesileyle diğer kusurlarımıza kefaret sayılabilir.

Haberiniz olmadan böyle bir olay başınıza gelmişse bundan sorumlu olmayacağınız bellidir. Ancak kanatinize göre hesaplamalar eksik olmuşsa, bu farkı mutlaka kuruma ödemeniz gerekir. Bunu hibe yoluyla yapmanız mümkündür. Eğer kurum bu farkı almıyorsa, bir hayır kurumuna veya fakirlere de vermeniz uygundur.

2. Bu gibi olayların diğer bir yönü de Allah hakkıdır. Bunun çaresi ise Allah’a ilticadır. Böyle bir problemin halledilmesinde ve bilerek veya bilmeyerek girdiğimiz hataların affedilmesinde yegane merci Allah’ın rahmetidir. Bunun için dua, istiğfar ve tövbe kapılarını bol bol çalmak gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun