Şafii mezhebine göre gusül esnasında abdesti bozan durumlar guslü de bozar mı? Bir de özür sahipleri her namazdan önce abdest almak zorunda, bu hüküm gusül içinde geçerli mi?

Tarih: 25.02.2007 - 17:10 | Güncelleme:

Soru Detayı
Şafii mezhebine göre gusül abdesti alırken, namaz abdestini bozan bir şey gusul abdestini baştan almamıza sebepmidir. Mesela yellenmek, büyük veya küçük abdestini yapmak gibi. Bir de özür sahipleri her namazdan önce abdest almak zorunda, bu hüküm gusül içinde geçerli mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namaz abdestini bozan durumlar guslü bozmaz. Bu bakımdan gusül esnasında gelen akıntılar guslü bozmaz. Ancak o gusülle ibadet yapılmaz. Yeniden namaz abdesti almak gerekir.

Gusül sırasında yellenme veya akıntı gibi abdesti bozucu bir halin olması guslü bozmaz.

Gusül sırasında idrar yolundan gelen bir akıntı, yahut da dişte meydana gelen bir kanama guslün yapılmasına mani olur mu, olmaz mı?

Hemen ifade edelim ki bu akıntılar gusle mani olmaz. Yapılan gusül böyle akıntıların gelmesine rağmen sahihtir. Kesilmesi beklenemeyecek olursa gusle devam edilir, yeni baştan başlama mecburiyeti getirmez.

Ancak, guslü bozmayan bu akıntılar, guslün abdest olma vasfını bozduğundan, bu gusülle ibadet yapılmaz. Gelen akıntıya rağmen yapılan gusül sahih olmuş; ama boy abdesti denen abdest vasfını yok etmiş, bozmuştur.

Demek, gerek idrar yolundan gelen sızıntı, gerekse dişten akan kan gusle mani olmaz; ama guslün abdest olma vasfına mani olur, abdestini bozmuş sayılır. Yani manevi kirlilikten kurtulmuş olan bu kimse, ibadet için yeniden abdest almaya mecbur olur. Bu gusül, namaz için gerekli olan abdest yerine geçmez.

Böyle bir sonuca maruz kalmamak için, yani guslün abdest olma vasfını kaybetmemesi için yapılan tavsiyeler vardır. Bunlarda deniyor ki:

Gusül yapacak kimse gusülden önce istibra yapmalı. Yani ya bir müddet uyumalı, yahut birazcık yürümeli, ya da idrar yapıp yolda bir bakiyye bırakmamalı ki, gusül sırasında bir akıntı gelmesi söz konusu olmasın, guslün abdest olma vasfını bozmasın. Bununla ibadet de yapılabilsin.

İlgili fıkıh kitaplarında şöyle ifadesini bulur bu mesele. Denir ki:

"Guslü bozan her hal, abdesti de bozar. Ancak abdesti bozan her durum, guslü bozamaz."

Özür sahibi kimseler gusül abdestini alırken, özürlerinden dolayı gelen akıntılar da guslü bozmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Şafii mezhebine göre özürlünün durumu?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun