Birisi bizi överken nasıl davranmalıyız?

Tarih: 19.06.2011 - 09:23 | Güncelleme:

Soru Detayı

Birisi bizi överken, "Sesin çok güzel, yüzün çok güzel..." gibi şeyler söylenince ne yapmalıyız, ne söylemeliyiz?
"Senin sesin çok güzel" dediklerinde biz, "Yok canım, nerde güzel olsun, benim sesim çok kötü." desek eğer sesimiz güzelse yalan söylemiş oluyoruz.
- Ayrıca Allah'ın yarattığı bir şeyi kötülemiş oluyoruz. Onun övgüsüne karşılık bir şey demezsek, sanki kibirlenmiş gibi oluyoruz.
- Bu durumda ne yapmalıyız?
- "Sesin çok güzel." diyen birisine nasıl cevap vermeliyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah’ın insanlar üstünde sayısız nimetleri vardır. Bu nimetleri insan kendinden bilirse gurur ve kibir olur, yok bu nimetleri inkâr edip gizlerse, bu da küfran-ı nimet olur ki; her iki durum da manevi bir hastalıktır. Yani insanın üstünde görünen nimetleri kendinden bilmesi nasıl caiz değilse, aynı şekilde o nimetleri yok sayıp inkâr etmesi de caiz değildir. Bu yüzden tahdis-i nimet dediğimiz, nimeti Allah’tan bilip bu nimeti üzerinde izhar ve ilan etmek yolunu takip etmeliyiz.

Bediüzzaman Hazretlerinin “küfran-ı nimet” ve "ucb" arasında orta yol olan  “tahdis-i nimeti” şu güzel örneği ile açıklıyor:

“Alabildiğine san’atlı, süslü ve herkesin güzel gördüğü bir elbiseyi giyen adama deseler ki: ‘Maşallah çok güzelsin!’ o da bu söz karşılığında güya alçak gönüllülük göstermek üzere dese ki: Haşa! Ben neyim? Güzellik nere ben nere, ben bir hiçim!’ O zaman küfran-ı nimet (verilen nimeti inkâr etme) olur. Bu aynı zamanda o güzel elbiseyi giydiren mahir san’atkara karşı da bir hürmetsizliktir. Bunun yerine şöyle dese: ‘Evet ben çok güzelim! Benim gibi yeryüzünde güzel mi var? Benim gibi güzel birisini gösteriniz!..’ O zaman da yersiz övünme, kibirlenme söz konusu olur. İşte hem nimeti inkâr etmekten kurtulmak hem de övünmemek için belki şöyle demek gerekir (orta yol): ‘Evet ben güzelleştim; fakat güzellik libasındır (elbise) ve dolayısıyla libası bana giydirenindir; benim değildir.' (Mektubat, Yirmi Sekizinci Mektup, Dördüncü Sebep, s.386)

Ölçümüz bu misaldeki hakikat olmalıdır...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun