Yıl içerisinde yapılan yardımlar zekata sayılır mı? Zekata niyet şart mıdır?

Tarih: 16.03.2007 - 15:39 | Güncelleme:

Soru Detayı
Yıl içinde farklı şekilde maddi olarak verilenler zekat hükmü kazanır mı? Niyyetsiz olarak fakire verdiği şey zekata niyyet ettiği anda hala fakirin elinde mevcut ise Hanefi mezhebine göre zekat sayılır, değilse sayılmaz. Niyet verilirken yapılırsa olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Zekâtın sahih olabilmesi için en başta niyet şarttır. Niyette ise itibar, kalbedir; dil ile söylenmesi lâzım değildir. Hattâ bir malı fakire zekât niyetiyle verirken, dil ile hibe veya sadaka olarak verdiğini söylemek bile, o malın zekât yerine geçmesine mâni değildir. Çünkü muteber olan kalben yapılan niyettir.

Bir mal, fakire niyetsiz olarak verilmişse, bakılır: Eğer henüz fakirin elinde mevcut ise zekâta niyet edilmesi câizdir. Fakat elinden çıkmışsa, zekâta niyet kifayet etmez.

Bir kimse, elindeki malı, zekâta niyet etmeksizin bütünüyle tasadduk etse, bu malın zekâtı üzerinden düşmüş sayılır. Bir kimse, zekât icab eden bir malın bir miktarını bir fakire hibe etse, bu miktara düşen zekât kendisinden sâkıt olur.

Yıl içerisinde verilenler zekat niyetiyle verilebilir. Ancak niyet etmeden verilenler zekata sayılmaz. Zekata niyet, vermeden önce, verirken veya verdikten sonra mal kişinin elinden henüz çıkmamışsa yapılabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Zekatı bir yıl dolmadan peşin olarak verebilir miyim?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun