Kaddafi’nin linç edilerek öldürülmesi İslam hukukuna uygun mudur?

Tarih: 23.10.2011 - 01:25 | Güncelleme:

Soru Detayı
- Kaddafi’nin yaptığı zulme karşı, Allah’ın kendisine linç cezasını uyguladığını söyleyebilir miyiz?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

“Eğer müminlerden iki topluluk birbirleriyle vuruşursa, onların aralarını bulun. Buna rağmen biri öbürüne saldırırsa, bu saldıran tarafla, Allah’ın emrine dönünceye kadar siz de vuruşun. Döndüğü takdirde aralarını hakkaniyetle düzeltin ve hep âdil olun, çünkü Allah âdil davrananları sever.” (Hucurat, 49/9)

mealindeki ayetten anlaşılacağı üzere, Kaddafî bir nevi bağî taraf olmuştur. Çünkü bütün çabalara rağmen, halkın haklı taleplerine kulak vermemiş, barış elini uzatmamış, askeri gücüne güvenerek halkını öldürmeye, yok etmeye karar vermiştir. Bu açıdan onun zalim bir diktatör olduğunda şüphe yoktur.

İslam hukukuna göre, savaş esiri olan kimselerin esir muamelesi görmesi gerekir. Esir ise, -prensip olarak- öldürülmez, mahkemece yargılanmadan infaz edilemez.

Kaldı ki, Müslümanlar arasında meydana gelen bu gibi iç savaşlarda, uluslararası savaş hukuku da uygulanmaz. Çünkü harici savaşta düşmanın malı ganimet olur. Fakat iç savaşta kimse karşı tarafın malına da dokunamaz. Zira karşıdakiler zalim ve baği de olsa Müslümandır. Biz Kaddafi’nin ve taraftarlarının da Müslüman olduklarını düşünüyoruz.

Bu açıklamalardan da anlaşılıyor ki, yakalandıktan sonra Kaddafi’ye yapılanlar İslam hukukuna uygun olmadığı gibi, İslamın yasakladığı ve haram kıldığı şeylerdir.

Diğer taraftan, Kaddafi’nin bu şekilde öldürülmesi, bazı iç ve dış menfaat şebekelerinin planı olabilir. Kaddafi’nin kendileriyle olan kirli ilişkilerinin ortaya çıkmaması için onun linç edilmesini istemeleri de mümkündür..

Cevap 2:

Biz burada işi sadece kader noktasına taşıyarak, Kaddafi’nin yaptığı zulme karşı Allah’ın kendisine linç cezasını uyguladığını söyleyecek durumda değiliz. Çünkü bunu kesin olarak bilmemize imkân yoktur.

Bununla beraber, biz şunu da biliyoruz ki, insanların zulüm yaptığı aynı konuda Allah adalet eder. Buna göre, İnsanların bu linç girişimi ve uygulaması İslam’a aykırı bir şey olduğu için bir günah ve bir suçtur. Fakat Allah’ın buna izin vermesi -onun yaptığı pek çok linçlere karşı- bir ceza olduğu için bir adalet olduğu söylenebilir. Çünkü “Cezalar yapılan suçun cinsinden olur.” manasındaki kural bunu göstermektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun