Nazar ve hasedin yaratılmasındaki hikmet ne olabilir?

Tarih: 20.04.2012 - 10:22 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bütün diğer kötü duygular gibi, haset ve nazar da bir imtihan vesilesidir. Başkasının mutluluğuna sevinen bir kimsenin bu imtihanda olumlu puan alması söz konusu olduğu gibi, bu mutluluktan kıskanan ve haset eden kimsenin de olumsuz puan alması söz konusudur. 

Bilindiği gibi, İslam’da emirlerin yanında yasaklar da vardır. Bütün emirler güzel olduğu gibi, bütün yasaklar da kötüdür. İmtihanda sevap kazanmanın yolu çift yönlü işler. Bir yandan namaz kılmak gibi emirleri yerine getirmek, bir yandan da içki, kumar, zina gibi yasaklardan uzak durmak... Her kötülükten sakınmak farzdır, gereklidir. Bu sebeple, namazı kılmakla, oruç tutmakla sevap kazanacağımız gibi, içki içmekten, haset etmekten sakınmakla da sevap kazanırız. 

Bu açıdan bakıldığı zaman, din imtihanında -kazanması kolay ve kazancı bol olsun diye- biri müspet biri menfi iki açıdan sevap yolları açılmıştır. 

Nazar da büyük çoğunlukla, potansiyel halinde var olan haset duygusunu frenlemeyen ve aşırı kıskançlık gösterenlerin gözlerinden karşı tarafa atılan zehirli bir bomba görevini görmektedir. Bunun da hikmeti,  hasette olduğu gibi bir imtihan sırrıdır. 

İlginçtir; Felak suresinin son ayetinde  mealen:

“Ve hased ettiği zaman hasetçinin şerrinden (Allah’a sığın!)”

ifadesine yer verilmiştir. Bu ayetten anlaşılıyor ki, -genel olarak- haset, potansiyel bir olgu olarak her insanda mevcuttur. Bunun zararı ise, uygulamaya konulduğu zamandır. 

Âdeta, haset bir bomba gibidir, pimi çekildiği an etrafına zarar verir. Pimi çekmek ise, insanın iradesine bağlı bir fiil olduğu için, sorumluluğu da kendisine aittir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun