Türkiye İslam devleti mi? Neden İslam ülkesi olduğumuzu söylüyoruz?

Tarih: 29.06.2006 - 14:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Ayrıca kanunda der ki "Devletin dini yoktur." Buna ne diyeceksiniz, bu kanun Türkiye'de mevcut. Bana bu çelişkiyi açıklayın?
- Bu isyan değil Müslümanın görevidir, çünkü nasıl bir ülkede yaşadığımızı bilelim. Çünkü İslam ülkesiyse neden yeterince İslam öğretilmiyor; İngilizce İslam'dan daha iyi biliniyor. İlla imam hatipte okumak lazım bazı şeyleri bilmek için. Normal okulda da fıkıh, İslam hukuku, iman, amel vb. konularda bilinçlenmemiz lazım. İslam'dan konu açıldı mı herkes bilmişlik taslıyor ve hüküm veriyorlar, kulaktan dolma bilgilerle, kaynağını bilmeden. Bana önce İslam lazım, bu da doğru dürüst öğretilmiyor.
- Örtünmenin tartışıldığı belki de tek ülkeyiz. Dekanın biri ilahiyat dekanı diyor ki "örtünme Yahudi adetidir, Müslümanlıkta baş örtmesi şart değil" Buna ne diyeceksiniz?..
- Biz böyle yaparsak tabi ki Yahudi, Hristiyan amacına ulaşıyor, yanı başımızda Müslüman kardeşlerimize zulüm oluyor. Savaş oluyor, İslam ülkesiyim diyenler bir şey yapmıyor, nedenini açıklar mısınız?..

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ülkemizde İslami hükümlerin uygulanmaması ayrıdır, İslam ülkesi olması ayrıdır. Mesela, bir Müslüman İslam'ın bütün hükümlerini yerine getirmekle mükelleftir. Buna rağmen bir kısmını yerine getirmediğinden dolayı bu Müslümana kâfir denilmez.

İşte bunun gibi, devletimizin her yönüyle İslami hükümleri uygulamaması onu İslam ülkesi olmaktan çıkarmaz.

Bir ülkenin dârülharp olması için şartlar vardır ve bunların hiçbirisi ülkemizde bulunmamaktadır. Öyle ise bazı olumsuzluklar var diye bu ülkeyi darülharp ilan etmek yanlıştır.

Her Müslüman, üzerine düşen görevi yapmakla sorumludur. Bir insanın toplumda bulunduğu konum ona bazı sorumluluklar yükler. Her Müslüman da o kunumuna göre sorumlu olur. Bu konuya bir hadisi şerifle bakabiliriz:

“Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle (düzeltiniz), ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz.” (Müslim, İman 78; Ebu Davut, Salat, 232)

 Herkes her durumda bu hadisi kendine göre yorumlayamaz. Mesela, yolda bir kötülük görsek, onu elimizle düzeltmeye kalksak ve dayak atsak, o adam da davacı olsa, bu durumda bize de ceza tatbik edilir. Öyleyse hadisi şerifin manasını nasıl anlamalıyız?

El ile düzeltmek vazifeli insanların, yani devletin ve emniyetin görevi; dil ile düzeltmek alimlerin vazifesi, kalben buğzetmek ise diğerlerinindir.

Buna göre, bir İslam devletinin içinde bulunduğu duruma savaşla yardım etmek devletin görevidir. Buna karar verecek olan devlettir. Ancak, devlet karar verir ve bize savaşa katılmamız konusunda emir verirse, o zaman buna uymak bizim de görevimiz olur. Eğer bu konuda İslam devletlerinin bir sorumluluğu varsa, bundan idareciler sorumludur.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Dârulharp olmanın şartları nelerdir? Türkiye dârulharptir, diyenlere nasıl cevap verilmeli?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

havari

Kim Allahın indirdiğiyle hükmetmezse, işte onlar kafirlerin ta kendileridir. Maide 44 (ayetin ilgili bölümünü aldım) bu ayeti nasıl açıklarsınız?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (ahmet)

Ayette geçen "men lem yahküm" ifadesi inkar etmek anlamındadır. Yani "Allah'ın indirdiğini inkar edenler" demektir.

Cevab için tıklayınız...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mehmetmustafa

kardeşim çok teşekkür ederim. Bizi aydınlattınız.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun