Dini oyun ve eğlence aracı edinmek nasıl olur?

Tarih: 27.04.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kur'an-ı Kerim'de, dini oyun ve eğlence aracı edinenlerden, bahsediliyor. 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İlgili ayetin meali:

“Dinlerini bir oyuncak ve bir eğlence edinen ve dünya hayatının aldattığı kimseleri (bir tarafa) bırak! Kazandıkları sebebiyle hiçbir nefsin felâkete dûçar olmaması için Kur'an ile nasihat et. O nefis için Allah'tan başka ne bir dost vardır ne de bir şefaatçi. O, bütün varını fidye olarak verse, yine de ondan kabul edilmez.” (Enam, 6/70).

- Bu ayetin tefsirinde değişik yorumlara yer verilmiştir. Kısaca özetlersek, ayette;

a. Kabul etmekle yükümlü tutuldukları halde, İslam dinini alay konusu yapan, onunla eğlenen kimselerden söz edilmektedir.

b. Puta tapmayı, eğlenip oynamayı kendileri için bir din edinen; nefislerinin hava ve heveslerini bir din gibi kabul edenler söz konusu edilmektedir.

c. İnkârcılar, özellikle müşrikler, sırf kendi keyiflerine göre dinî hükümleri yorumluyorlardı. Örneğin, bir kısım develeri haram kılıyorlar, bir kısmını Allah ile putları arasında paylaştırıyorlardı. Canları istediği zaman, savaş zamanını tayin etmek için ayların yerlerini değiştiriyorlardı. Ayet, bu inkârcıları hedef almıştır.

d. Burada dinden maksat, dinin önemli nişanelerinden olan bayram günleridir. Bugünler, her millet / ümmet için söz konusudur. O günlerde Allah’a büyük saygı göstermek, onu çokça zikretmek gibi dinî emirler olduğu halde, Müslümanların dışında kalanlar bunu hakkıyla yerine getirmemişlerdir. Ehl-i kitap o günleri bir oyun ve eğlence günü olarak kutlamışlardır.

e. Dine girmeyi, dini yaşamayı sırf Allah için yapanlar, gerçek mümin olan kimselerdir. Din kisvesine bürünüp de din ile dünyayı elde etmeye, makam ve mevki kazanmaya çalışanlar ise, dinlerini oyun ve eğlence edinen kimselerdir. Nitekim, Kur’an’da dünya hayatının bir oyun ve eğlenceden ibaret olduğu vurgulanmıştır. O halde, dinini dünyasına dirsek gibi kullananlar, dinlerini oyun ve eğlence edinen kimselerdir.(krş. Razî, ilgili ayetin tefsiri)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun