Hadiste belirtilen "hoşlanmadığı kimseler", kadının anne-babası olsa da geçerli midir?

Tarih: 30.04.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Veda Hutbesi'nde,
''Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız, onların, aile yuvasını, sizin hoşlanmadığınız hiçbir kimseye çiğnetmemeleridir.'' diyor.
- Bu hoşlanmadığı kimseler, kadının anne-babası olsa da geçerli midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle, kadının anne ve babası İslam'a göre kendileriyle ilişkinin kesilmesi gereken kimseler değilse, kadını onları eve almaktan menetmenin uygun olmadığını ifade edelim.

Adı geçen hadis ifadesinin tercümesi şöyledir:

"Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız; yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça evlerinize almamalarıdır.'' (Tirmizî, Rada’, 11; İbn Mace, Nikah, 3)

Bazı alimlere göre, burada zikredilen “hoşlanmadığınız içbir kimseler”den maksat, hem erkek hem de kadınlardır.(bk. Tuhfetu’l-ahvezî, ilgili hadisin şerhi).

Hadisten öyle anlaşılıyor ki, “Ev sahibinin hoşlanmadığı kimseler”, evin huzurunu bozacaklarından endişe ettiği kimselerdir. Bu endişe, bir kısım namahremlere karşı olabileceği gibi,  mahremlere karşı da olabilir. Bu açıdan bakıldığında, kadının anne-babası da olsa, evin huzurunu bozacaklarından haklı bir endişe varsa, bu uyarı onlar için de geçerlidir. Yoksa, durup dururken, bir damat kaynana veya kayınbabasının eve gelmemesini söylemesi için anormal olması gerekir. Kaldı ki, kaynana ve kayınbabanın hakkına-hukukuna riayet etmek her iki tarafa da gereklidir.

Özetlersek, kadın kocasının izni olmadan kendi anne ve babasını da eve alamaz. Fakat boş yere, damat'da onları evinden uzaklaştıramaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

İnsan Hakları ve Veda Hutbesi.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun