Maide Suresi 106. ayette geçen "ölüm alametleri" nelerdir?

Tarih: 01.05.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Bu emareler, insanlar arasında ölümcül olduğu bilinen hastalıklardır. Mesela, Hz. Ömer yaralandığı zaman, doktor darbenin bağırsaklarına kadar işlediğini söyleyince, oradakiler kendisine “bir halife vasiyet etmesini” istediler. Ölüm emaresi, hemen öleceğini göstermesi gerektirmez. Mühim olan vasiyet etmektir. Mesela, bugün kanser olan bir kimse için -özellikle hastalığın bütün vücudunu sardığı tespit edilen kimsenin- artık yakında öleceği anlaşılmaktadır. Burada mühim olan, insanların örfüne göre, kişinin artık ölüme yaklaştığını gösteren herhangi bir alametin varlığıdır.

2. Bu emarelerin geldiğinden şüphe eden kimsenin de vasiyette bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim bir hadiste şöyle buyurulmuştur:

“Yanında bir şeyler vasiyet etmesi gereken bir Müslüman’a yakışan şey, iki geceliğine de olsa kaldığı bir yerde vasiyeti mutlaka yanında yazılı bulunur.” (Mecmau’z-Zevaid, 4/209).

Kuşkusuz vasiyeti önemli kılan şey, kişinin borçlarıdır. Veya birine bir hibede bulunmasıdır. Yoksa, sadece “Bana kurban kesin, adıma hayır yapın.” demek diğerlerine göre o kadar önemli değildir.

3. Rızkın kesilmesi ölümün işaretidir. Fakat insanlara rızkın kesilip kesilmediğini bilemeyiz. Rızkın azalması da ölümü göstermez. Yoksa biraz fakirleşenler hemen ölüme koşar gibi davranmaları gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun