"Allah sizi bir ırmakla imtihan edecektir." ifadesini açıklar mısınız?

Tarih: 19.05.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bakara Suresi 249. ayette geçen, "Allah sizi bir ırmakla imtihan edecektir." ifadesine göre, ırmakla nasıl bir imtihan olunmuş, açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İmtihanlar, insanın nefsinin hoşuna gitmeyen veya arzu ve ihtiyaçlarına ters düşen şeylerde yapılır. Böylece, insanın kalbindeki imanı, Allah’a olan güveni, peygambere olan itimadı, test edilmiş olur. Bu imtihanlarda, iki yüzlü münafıklarla samimî müminler birbirinden ayırt edilir.

Bu ayette söz konusu edilen imtihan da bu türdendir. Nefsanî arzuları imanlarının sesini kısmış ve bu sebeple Allah yolunda cihat etmenin, şehit olmanın ne anlama geldiğini içlerine sindiremeyen iki yüzlü olanlarla,  imanlarının sesine kulak veren samimî müminlerin ayırt edilmesi için yolları üzerinde bulunan bir ırmaktan bir avuç/bir yudumdan fazla su içmemeleri  emredilmiştir. Allah ve resulünün emirlerine uymanın gereğine, hikmetli oluşuna, bunun bir imtihan olduğuna inanlar, bir yudum içmekle iktifa ederken, bu imanı taşımayanlar doyasıya içmeye devam ettiler. Böylece, samimî müminlerle ikiyüzlü olanlar belli oldular.

Bir menkıbede anlatıldığına göre, Lokman Hekim’in de kölesi bulunduğu bir efendinin başka köleleri de varmış. Bir ara sandıkta bulunan bazı elmaların yerinde olmadığı fark edildi. Diğer hizmetçiler bunları Lokman Hekim’in yediğini iddia ettiler. Bunun üzerine Efendi onu azarlamaya başladı. Fakat Lokman Hekim hikmetini gösterecek bir formül buldu. Efendisine bu elmaların kimin yediğini ben bulabilirim. “Siz her birimize  ılık su içirin ve sonra da koşmamızı emredin. Her turda ılık su içmemizi yeniden emredin.” dedi. Bu formül uygulandı, koşanların mideleri bulandı ve kustular. Lokman Hekim’in dışındaki bütün hizmetçilerin kusmuğunda elma vardı.

İşte bunun gibi imtihanlar da,  kimin içinde ne varsa hepsini dışarı atar. Ve “bütün sırlar, gizli kapaklı şeyler ortaya dökülür.”

Değişik metotlarla maddi olarak gizlenenler açığa çıktığı gibi, manevi olarak saklananlar da ortaya çıkmaktadır. İşte nehirden su içme imtihanı da, bazı manevi sırların açığa çıkmasına neden olmuştur.

Tâlût'u kumandan olarak kabul eden İsrâiloğulları, yenilgi sonunda kaybettiklerini geri almak üzere onun kumandasında sefere çıktılar. Yolları üzerinde Ürdün nehri vardı, ona yaklaşınca kumandan su içmeyi yasaklayarak ordunun kendisine bağlılığını ve irade gücünü denemek istedi. Askerlerin çoğu bu denemede başarılı olamadılar. Ancak kumandan bu vesileyle orduya bir ders daha vermiş, eğitimlerini geliştirmiş oldu. Tâlût'un yaptığı bu denemeyi Allah'a izafe etmesi "Allah sizi imtihan edecek" demesi, ülül-emre itaatin Allah emri olmasındandır. Bir başka yoruma göre peygamber kumandana bunu Allah'ın emri olarak tebliğ etmiş, o da yeri ve zamanı gelince uygulamıştır.

İlave bilgi için tıklayınız:

CALUT.

TALUT.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun