İsrailliler Mısır'dan çıkarken, Allah yardım etmiş midir?

Tarih: 23.05.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İsrailliler Mısır'dan çıkarken, Allah onlara bir bulut ve gece de ateş ile yardım etmiş midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bildiğimiz kadarıyla, İsrailoğulları Mısır’dan çıkarken, Allah’ın onlara gecede ateş ile yardım ettiğine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Aşağıdaki ayetlerde onlara bulutla yardım edildiği ifade edilmektedir. Bu yardım, İslam alimlerine göre, Mısır’dan çıkış sırasında değil, Tih çölünde kaldıkları süre içinde olmuştur.(İbn Kesir, Beyzavî, ilgili ayetin tefsiri).

"(Ey İsrailoğulları! Siz;) Bir zaman: ‘Ey Mûsâ! Biz Allah’ı açıkça görmedikçe sana inanmayız!’ dediniz. Bunun üzerine derhal sizi yıldırım çarptı, siz de bakakaldınız. Siz bir müddet ölü vaziyette kaldıktan sonra, şükredesiniz diye sizi dirilttik."

"Üzerinize bulutları gölge yaptık. Size kısmet ettiğimiz helal hoş rızıklardan yiyesiniz diye kudret helvası ve bıldırcın indirdik. Fakat nankörlük etmekle onlar bize değil, kendilerine yazık ediyorlardı." (bk. Bakara, 2/55-57).

Fakat, Kitab-ı mukaddeste hem buluta hem de ateş olayına yer verilmiştir:

“Gece gündüz ilerlemeleri için, RAB gündüzün bir bulut sütunu içinde yol göstererek, geceleyin bir ateş sütunu içinde ışık vererek onlara öncülük ediyordu. Gündüz bulut sütunu, gece ateş sütunu halkın önünden eksik olmadı.” (Kitab-ı Mukaddes, Çıkış; 13/21-22; 16/13-15).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun