"Sübhânallahi ve bihamdihi sübhânallahilazîm" duasıyla ilgili hadis sahih midir?

Tarih: 26.05.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Namazdan sonra "Sübhânallahi ve bihamdihi sübhânallahilazîm" duasını okuyanın hastalıktan emin olacağı ile ilgili hadis sahih midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sorudaki “Birçok şeylerden kaldım, yapamaz bir hâle düştüm.” ifadelerini içine alan rivayet için bk. Zeynu’l-Irakî, Tahricu ahadisi’l-İhya, 3/41-Şamile.

Ahmed b. Hanbel’in rivayet ettiği (Müsned, 5/60) hadisin tamamı şöyledir:

Kabîsa b. Muharik anlatıyor:

Bir gün Hz. Peygamber (a.s.m)'e gittim.
“Ey Kabîsa! Seni buraya getiren sebep nedir?” diye sordu. Ben de:
“Yaşım ilerledi, kemiklerim inceldi, bu sebeple Allah’ın beni faydalandıracağı bir şeyi bana öğretmen için sana geldim.” dedim. (Şöyle buyurdu):

“Ey Kabîsa! (şu dediklerimi yaparsan), yanından geçtiğin her bir taş, ağaç ve toprak parçası mutlaka senin için Allah’tan bağışlamanı dilerler. Ey Kabîsa! Sabah namazını kıldıktan sonra, üç defa ‘Subhanellahi’l-azîm ve bi hamdihi’ duasını okuduğun zaman, körlükten, cüzamdan ve felçten muaf olacaksın. Ey Kabîsa! De ki: ‘Allah’ım! Ben senin nezdinde bulunan(Lütfun)dan isterim. Üzerime ikramlarından akıt, rahmetinden üstüme yay ve üzerime bereketlerinden indir.” (Mecmaatu’l-Ahazab, 1/132).

Heysemî, Ahmed b. Hanbel’in yaptığı bu rivayette ismi verilmeyen meçhul bir ravinin bulunduğunu söylemiştir.(bk. a.g.e).

Keza Heysemî, bu konuyla ilgili Taberanî’nin yaptığı rivayette de zayıf bir ravinin olduğunu beyan ederek rivayetin zayıflığına işaret etmiştir.(Mecmaatu’l-Ahzab, 10/111).

İlave bilgi için tıklayınız:

Okunan dualara verilecek sevaplarla ilgili rivayetler...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun