Timur ve Karamanoğlu Mehmet Bey, Bursa Ulu Cami'yi yakmışlar mıdır?

Tarih: 26.05.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Timur Müslüman bir hükümdardır.

1402'de Yıldırım Bayezid'i yenilgiye uğratan Timur ordularının ve bu tarihten sonra yeniden canlanan beyliklerden Karamanoğullarının Bursa'yı işgalleri sırasında Ulu Camii'nin duvarlarına odun yığılarak yakılması, hatta bir ara Timur'un askerlerince at ahırı olarak kullanılması, Ulu Cami’ye dair tarihi rivayetler arasındadır.

Öte yandan Ulu Cami’nin yakılması ve ahır olarak kullanılmasının tamamen Karamanoğlu Mehmet Bey’in marifeti olduğu ve Timur’un bu olayda payının olmadığına dair de rivayetler mevcuttur. Karamanoğlu II. Mehmet’in asıl düşmanlığı Yıldırım’a olduğundan, onun eseri olan Ulu Cami’ye zarar verdiği söylenir.

Ayrıca; hayattayken fevkalade hürmet gösterdiği şeyhi Emir Külâl hazretlerinin ayak ucuna gömülmeyi vasiyet eden ve Semerkand’da buraya gömülen Timur’un; klasik bir yorum olarak “hain ve zalim” sıfatlarıyla adlandırılmasına rağmen; onu Avrasya için küreselleşmeye karşı bir direnç noktası olarak gören ve merkezinde Semerkand’ın durduğu yeni bir dünya tasarımının dâhi şövalyesi olarak alkışlayan görüşlerin varlığını da yadsımamak yerinde olacaktır. (bk. Enver Paşa Dergisi; Mustafa Armağan “Timur’un Laneti” makalesi)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun