Cenaze ne kadar zaman içerisinde defnedilmelidir?

Tarih: 10.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadis-i şeriflerde hazırlanan cenazenin bekletilmemesi, hemen süratlice taşınarak defnedilmesi, emri vardır. Hz. Ali (ra), Peygamberimiz (asm)'in "Hazırlandığı zaman cenazeyi bekletmeyiniz." (Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 73, II, 269; İbn Mace, Sünen, Cenaiz, 18, I, 476) buyurduğunu rivayet eder.

"Cenaze defninde acele ediniz. Eğer bu ölü iyi bir kişi ise, bu bir iyiliktir. Onu (bir an evvel kabirdeki) hayır ve sevabına ulaştırmış olursunuz. Eğer bu cenaze iyi bir kişi değilse, bu da bir ferdir. Bir an evvel omuzlarınızdan atmış olursunuz." (Buhârî, Cenâiz, 52).

Yukarıda naklettiğimiz hadislerden de anlaşılacağı gibi, cenazeyi bekletmeden en kısa zamanda toprağa vermek gerekir. Hadisi şeriflerdeki emirlere binaen taşımada çabukluk müstehap olduğu gibi, diğer bütün techiz ve tekfin işlerinde çabuk olmak da müstehabdır. Ama bu çabukluk koşarak cenazeyi taşımak anlamına gelmez tabi... Her şeyde orta yolun takip edilmesini emreden dinimiz, burada da itidal ile hareket etmeyi amirdir. Ne ölüyü sıcağı sıcağına defnetmeli, ne de günlerce bekletilmelidir. Bilhassa tören yapılacak diye ölünün günlerce buzhanede bekletilmesi caiz değildir.

(Kabir Hayatı, Prof. Dr. Süleyman Toprak, s. 172, 173)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun