Allah Teala'ya, 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu?

Tarih: 15.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah’ın isimleri, yalnız 99  olarak meşhur olan güzel isimlerden ibaret değildir. Bu isimler, diğer isimlerin manalarını da ihtiva eden geniş muhtevaya sahip oldukları için bir bakıma esas kaynak isimler olarak zikredilmiştir.

Kurtubî gibi bazı alimler, Kur’an’da geçen güzel isimlerle birlikte Allah’ın 99 isminden çok daha fazlasına ulaşmışlardır.

Soruda yer alan “Rabb, Mevla” isimleri zaten Kur’an’da açıkça geçmiştir.

Huda ismi, Farsça ve Kürtçe’de sahip / malik anlamında olup Allah’ın her şeyin sahibi olduğunu ifade eder. Bu sebeple Allah için kullanılmaktadır ve caizdir. Padişah, Çalap gibi kelimelerin kullanılıp kullanılmaması hakkında alimler arasında ihtilaf vardır.

Bazılarına göre, Kur’an ve hadislerde geçmeyen isimler kullanmak doğru değildir.

Bazılarına göre de Allah’ın Zat-ı Akdesine, yüce sıfatlarına uygun olan isimler kullanılabilir. Bediüzzaman Said Nursî’nin de aralarında bulunduğu alimlerin önemli bir kısmı bu görüştedir. Nitekim, Bediüzzaman, Allah için “Padişah-ı Ezelî” ifadesini kullanmıştır.

Şu hususa dikkat etmek gerekir ki, bizim gibilere düşen, Kur’an ve hadislerde geçen veya itimat ettiğimiz büyük âlimlerden duyduklarımız dışında, Allah’a herhangi bir isim takmaktan uzak durmaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah'ın isimleri hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun