Fatiha Suresi'nde geçen, hamd alemlerin Rabbi Allah'adır, ifadesi ne demektir?

Tarih: 19.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Hamd alemlerin Rabbi Allah’adır / Allah’a mahsustur / Allah’a aittir." şeklinde tercüme edilen bu cümlenin kısaca manası şudur:

“Kâinat çapında görülen, hamd ve şükrü gerektiren ne kadar güzellikler, iyilikler, nimetler varsa, bütün bunların sahibi Allah’tır. O halde, kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın, hangi nimetler yüzünden edilirse edilsin, ezelden ebede kadar söz konusu yapılan bütün hamd-u senalar, şükürler, övgüler hepsi -gerçek anlamda- Allah’a mahsustur, ona aittir.”

Çünkü her şey onundur, her güzellik, her iyilik ondan gelir, her nimet ona aittir.

Tesbih (Subhanellah), Allah’ın her türlü noksan sıfatlardan uzak olduğunu ifade ettiği gibi, Tahmid (Elhamdulillah) da Allah’ın bütün güzelliklerin, iyiliklerin, nimetlerin sahibi olduğunu ilan eder. Tekbir (Allahu ekber) ise, açıklanan şekildeki “tesbih ve tahmid” ile vasıflanan Allah’ın en büyük olduğunu seslendirir. “Eşi, benzeri, dengi olmayan Allah’ın üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur.” diye ilan eder.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hamd ve şükür arasındaki fark nedir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ess7676

Hiç bir zarar görmeyeceğini bildiği halde cam fanus içerisindeki yılanı gören insan korkuya kapılıyorsa mahşerin dehşetini gördüğünde her halde ödü patlar. cennetlik olduğunu bilmesi dahi onun korkusunu izale edemez.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
istanbullu

Evet güzel bir cevap.. Allah razı olsun...En kötü şey, elinde ki sevapların üzerinde ki kul hakkı olan kişilere geçmesi gerçekten vahimdir..Cennetlikte olsa bile dünya da ki ecirlerinin karşılığını tam olarak alamayacak.. Çünkü bu Allah'ın adaletidir.Herkesin hakkı herks vericektir...Madii ve manevi borçlardan sakınalım kardeşlerim..

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun