"İki halife çıkarsa birini öldürünüz…" hadis midir; nasıl anlamalıyız?

Tarih: 22.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- “İki halife çıkarsa birini öldürünüz. Kendini bilen rabbini bilir. Kur’an’ı güzel sesle okumayan bizden değildir!” sözleri hadis midir  ve birinci cümleyi açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“İki halife çıkarsa birini öldürünüz.” anlamına gelen hadis vardır. (bk. Müslim, İmare, 61; Mecmau’z-Zevaid, 5/198) Bunun sebebi şudur: İki başlı bir yönetim olmaz.

Bu hadis, “öldürmekten başka hiçbir çarenin kalmadığı" zaman şeklinde anlaşılmıştır. İki kişinin aynı zamanda halife seçilemeyeceğine, alimler ittifak etmiştir.

“Kendini bilen Rabbini bilir.” anlamına gelen rivayetinin hadis olup olmadığı konusunda tartışma vardır. İbn Teymiye bunun mevzu olduğunu söylerken, İbn Arabî bunun hadis olduğunu ve keşfen bunun sahih olduğunu gördüğünü söylemiştir. Edebu’d-din ve’d-Dünya kitabında benzer bir hadise yer verilmiştir. (bk. Aclunî, 2/262)

“Kur’an’ı güzel sesle okumayan bizden değildir.” anlamına gelen ifade bir hadis rivayetidir. Bu konudaki bazı rivayetler zayıf olmakla beraber, Taberanî’nin bir rivayeti sahihtir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 7/170-171) "Bizden değildir" sözü, "Kur'an'ı gerçek anlamda okumuyor." demektir. Yoksa "Müslüman değildir." anlamına gelmez. Bu ve benzeri rivayetler, Kur'an'ı gereği üzere okumaya ve onun hükmüne göre hareket etmeye teşvik etmek içindir.

İlave bilgi için tıklayınız:

"Nefsini bilen Rabbini bilir." sözünü nasıl anlamalıyız?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun