Maide Suresi 82. ayette, Hristiyanların Allah katında bir değere sahip olduğundan mı bahsedilmektedir?

Tarih: 26.06.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Maide suresi, ayet 82:

"İman edenlere karşı düşmanlık yönünden insanların en şiddetlisi olarak Yahudileri ve Allah'a ortak koşanları bulursun. Ve yine iman edenlere sevgi bakımından en yakın olarak da: 'Biz Hristiyanlarız.' diyenleri bulursun. Çünkü onların içlerinde keşişler ve rahipler vardır. Ve onlar büyüklük taslamazlar."

Küfrün de dereceleri vardır. Küfür ehlinin bir kısmı vardır ki; bunlar da hak dini öğrendikleri halde küfürde inad edip Müslümanlara düşmanlık yaparlar. Küfür ehlinin bir kısmı da vardır ki; bunlar küfür içerisinde olsa dahi bunun farkında olmayabilir. Bu kimseler fetret ehline girenlerdir. Maide suresi 83. ayette ise, önceki ayette bahsedilen Hristiyanların Allah'ın ayetlerini duyduklarında gözlerinin yaşla dolacağı ve iman edecekleri de belirtilmektedir. İşte bunlar dinlerinde samimi ve hakikat perest insanlardır. Hak din olan İslam'ı duyduklarında ise hemen iman ederler.

Maide suresi, ayet 83:

"Peygamber'e indirilen (Kur'ân)i dinledikleri zaman, onun hak olduğunu öğrendiklerinden dolayı gözlerinin yaşla dolup taştığını görürsün. Onlar: 'Ey Rabb'imiz iman ettik, bizi de şahitlerden yaz.' derler."

Ayetin Açıklaması:

Peygamber'e indirilen Kur'ân'ı dinledikleri zaman da, gözlerini görürsün tanıdıkları ve bir kısmını bilmiş oldukları haktan dolayı duygulanmış ve etkilenmiş olarak coşar, göz yaşlarından dolar dolar taşar, gözleri dolarak derler ki: Ey Rabb'imiz biz, bu indirdiğin hakka ve gönderdiğin Peygamber'e kayıtsız ve şartsız, iman ettik. Sen bizi de onun ümmeti olan şâhitler ile beraber yaz.

Yani bunlar hitaplarında "Ruhu'l-Hakk" (Hakk'ın ruhu) olan o âhir zaman Peygamberinin geleceğini bilirler. Ve "iman ederiz gelecektir", diye inanırlar. Onun gönderilmesine arzu duyarlar, beklerler. Kur'ân'ı dinledikleri zaman da Hakk'a karşı kibirleri olmadığı ve kalblerinde incelik ve ihlâs, o şevk ve bekleyiş mevcut olduğu için Hakk'ı tanırlar, tesirinin feyzini duyarlar. Gözlerine yaşlar dolar, o Hakk'ın Resulünün gönderilmiş, gelmiş olduğunu anlarlar. Gıyâbî (gaybe ait) olan imanları şühûda (görünüre) çevrilir. Başlangıçta "iman ederiz gelecektir" derken, bu defa "geldi iman ettik" derler. Şühûd ve şehâdet ehli olan Muhammed ümmeti defterine yazılmalarını niyaz ederler. (bk. Elmalılı Tefsiri)

İlave bilgiler için tıklayınız:

Fetret devri hakkında bilgi verir misiniz?

"...İman edenlere sevgi bakımından en yakın olarak da: Biz hıristiyanlarız, diyenleri bulursun." (Maide, 5/82) ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun