Hz. Yunus kıssası bilimsel verilerle çelişiyor mu?

Tarih: 21.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yunus Peygamber'in (as) balığın karnında ne kadar kaldığı hakkında kesin bir bilgi verilmemiştir. O bakımdan müfessirler birtakım zayıf riva­yetlere dayanarak farklı bilgiler vermişlerdir. Şöyle ki:

a) Süddî, Kelbî ve Mukatil b. Süleyman'a göre, 40 gün,

b)  Dahhak'e göre, 20 gün,

c)  Ata'a göre 7 gün,

d)  Mukatil b. Hayyan'a göre, 3 gün... (bk. Tefsîr-i Kurtubî: 15/123)

Hangisi doğru olursa olsun, bu kadar süre balığın karnında yaşamak mümkün müdür?

Önce şunu belirtelim ki bu, mucizevî bir olaydır; fizik-kimya kanunlarıyla ölçülüp değerlendirilemez. Sonra da «Tefhîmü'l-Kur'ân» adlı tefsîrin müellifi bize şu tarihî vak'ayı nakletmektedir:

Yaklaşık yüz yıl önce İngiltere'de balina avına çıkan bir grup balıkçı, karşılaştıkları 100 ton ağırlığındaki bir balinayla mücadele ederken onlardan birinin dengesi­ni kaybedip denize düşmesiyle balinanın onu yutması bir olmuş. Sonunda balinayı öldürerek tekneye alabilmişler ve ilk iş olarak karnını yarmışlar ve arkadaşlarının hâlâ yaşamakta olduğunu hayretle görmüşler. Oysa ara­dan 60 saat gibi uzun bir süre geçmiş bulunuyordu. Buna rağmen adam ölmemişti.

İşte bu olaya bakınca, bir peygamberin uzun süre balinanın karnında yaşayabileceği pek imkânsız görülemez. Kaldı ki işin içinde bir de mucize söz konusudur. (Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, 10/5131-5132.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun