Peygamberimizin tekbir alırken, ellerini omuzlarına ve kulak yumuşaklarına kadar kaldırdığı hakkında bilgi verir misiniz?

Tarih: 22.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamberimiz (asv)'in tekbir alırken, soğuk günlerde omuzlarına kadar, normal günlerde kulak yumuşaklarına kadar, ellerini kaldırdığı hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tahavî, konuyla ilgili değişik rivayetleri tahlil ettikten sonra, özelikle itibar ettiği iki hadis rivayetini -Hz. Vail’in hadisini esas alarak- telif etme cihetine gitmiştir.

Bunlardan birincisi, Hz. Ömer’den gelen rivayettir ki, orada Peygamberimizin (a.s.m) “ellerini omuzlarının hizasına kadar kaldırdığı” şeklindedir.

İkinci rivayet ise, Hz. Vail b. Hucr’den gelen rivayettir ki, konuyu daha detaylı bir şekilde aktarmakta ve “soğuk günlerde –kalın elbise giydiği için, elleri daha fazla yormamak için– omuzlarına kadar kaldırdığı, normal günlerde ise –eller kalın elbiselerin altında olmadığından hareket ettirmeleri kolay olduğu için– kulak yumuşaklarına kadar kaldırıldığı” hususunu haber vermektedir.

Tahavî, Hz. Ömer’in rivayetini soğuk günlere ait bir duruma işaret ettiğini, bu sebeple, Hz. Vail’in hadisiyle çelişmediğini söylemiş ve bu iki hadisin de netice itibariyle farklı mevsimlerde giyilen elbiselerin durumuna göre, ellerin kaldırılmasının farklı olduğu sonucuna varmış ve bu görüşün Hanefî Mezhebi'nde eimme-i selasenin de görüşü olduğunu vurgulamıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun