Kuran'da Allah'tan başkasına mecazen yaratıcı ifadesi kullanılmış mıdır?

Tarih: 29.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- TV'de bir adam ayet meali okurken yarattığınız işlerde diye söyledi. Kuran'da Allah melek cin veya insana mecaz dahi olsa yarattığınız iş diye kelamda bulunur mu?
- Ayrıca Kuran'da halik ismi sadece Allah için mi söylenmiştir?
- Ayrıca Allah kendisine ait olan için de yaratıcı anlamı olan herhangi bir isimle başkasına hitap etmiş midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Arapça’da “halık” kelimesi yaratıcı anlamında olduğu gibi, fail / bir işi yapan anlamında da kullanılır. Ancak Türkçe’de bu kelime yalnız Allah için kullanıldığı için, Yaratıcı tabirini başkası için kullanmak hoş karşılanmamıştır.

- TV.’deki hocanın kullandığı ifade yanlış anlaşılmış olabileceği gibi, kendisi tarafından yanlış tercüme edilmiş de olabilir.

- Sorudaki husus, “Allah sizi de sizin yaptıklarınızı da yaratmıştır.” (Saffat, 37/96) mealindeki ayete benzer. Fakat bu ayette, insan için kullanılan fiil, yaratma değil, yapma anlamındadır. “tahlukun” değil, “tamelun” fiili kullanılmıştır. Bunu yaratma olarak tercüme etmek yanlıştır.

Bu ayet konuya ışık tutmaktadır: 

“Yoksa Allah’a ortak koştukları putlarının da onun yarattıklarına benzer şeyler mi yaratmışlar ki, bu yaratma işini ve bu mahlukları birbirine karıştırmışlardır? De ki: her şeyin yaratıcısı Allah’tır, O birdir, her şeye gücü yeten / sözü geçendir.” (Rad,13/16)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun