Maide suresi 6. ayetini nasıl anlamalıyız?

Tarih: 07.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Maide Suresi 6. ayetin sonunda "Allah'ın muradı sizi sıkıntıya koşmak değildir; fakat O, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz."
- Bu ayeti açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Buradaki "nimet"ten maksat, surenin başından beri çeşitli yiyecekler, av hayvanlarının eti, Ehl-i kitabın yemekleri, kestikleri, nikah akdiyle kadınlarla yapılan evlilikler gibi dünyevî nimetlerden bahsedilmiştir. İnsanoğlu ahirete namzet olarak yaratılmış bir varlık olduğuna göre, onun öteki dünyasını mamur edecek uhrevî nimetlerden de söz edilmesi gerekir ki, nimetler tamamlanmış olsun. İşte bu ayette, namaz, abdest, teyemmüm gibi ibadetlerden de söz edildikten sonra, “O / Allah (bu dinî nimetleri de zikretmekle) üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister...” ifadesine yer verilmiştir.(krş. Razî, ilgili ayetin tefsiri).

- Veya size genel olarak verdiğim nimetler yanında (namaz, ebdest gibi) şer’î hükümlerle de hem sizin maddi bedeninizi kirlerden temizlemek, hem de manevi varlığınızı manevi kirlerden temizlemek suretiyle üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister. (krş. Beyzavî, ilgili ayetin tefsiri).

- Ayrıca bunu şöyle de anlamak mümkündür: Allah’ın insanlara hidayet vermesi, kulluk görevleriyle görevlendirmesi, güzel ahlakla bezendirmesi onun büyük bir nimetidir. Dinde zorlama koymaması, -suyun bulunmadığı veya hastalığın olduğu zamanlarda teyemmümün su yerine geçmesi gibi- işleri kolaylaştırması da söz konusu nimetleri tamamlayan bir nimettir. (krş. Razî, Beyzavî, ilgili yer).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun