Peygamberimiz tövbe etmeyenlere mi şefaat edecektir?

Tarih: 07.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Furkan Suresi 71. ayette tevbe edenin tevbesinin kabul edileceği buyurulmaktadır.
- Bu durumda Peygamberimiz (asv) tevbe etmeyenlere mi şefaat edecektir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şimdi önce şu tespiti yapalım; Her “tövbe ettim” diyen kimsenin tövbesinin kabul olacağını  bilemiyoruz. Tövbenin kabul şartları, en az üç zaman dilimine göre ayarlanması gereken unsurları içermektedir.

Geçmiş zaman: Geçmişte yaptığı günahından çok ciddi bir pişmanlık duyması  gerekir. “Tövbe pişmanlıktır” hadis-i şerifi pişmanlığın  önemine dikkat çekiyor. Bir gram pişmanlık ile bin gram pişmanlık arasında çok fark vardır. Pişmanlık derecesine göre, tövbenin değeri artar.

Şimdiki zaman: Tövbe eden kimsenin sözleriyle, hareketleriyle, fiilleriyle, Allah’a isyandan vazgeçtiğini göstermesi gerekir. Bu da içinde bulunduğu zamanı iyi değerlendirmekle olur. O da kul hakkını ödemek veya helallik almakla, eski kötü çevresini değiştirmekle, Allah’a isyan yerine ona itaat etmeyi esas alan bir çizgiyi takip etmekle kendini gösterir.

Gelecek zaman: Tövbenin samimiyetini ölçen miyarlardan biri de geleceğe bakış açısıdır. Bundan böyle, kişinin eski günahlarına / veya günahına bir daha dönmeyeceğine dair güçlü bir niyet ve azim göstermesi, geçmişin yanlış rotasını terk edip, kendine doğru bir rota çizip ve ömür boyu bunu takip edeceğine dair güçlü bir iradeyi ortaya koyması gerekir.

Bu noktaları sahih bir tövbenin kolay olmadığını, her "tövbe ettim" diyenin tövbesinin hemen kabul olduğu anlamına gelmediğini vurgulamak istedik. Umarız bu gerçekleri vurgulamakla ümit ve korku dengesine hizmet etmiş bulunduk.

Sorunuzun nirengi noktasına gelince, evet, Allah’ın Hz. Muhammed (a.s.m)’e verdiği şefaat yetkisi tövbe etmeyen veya tövbesi kabul olmayan kimseler hakkındadır.

“Şefaatim, ümmetimden büyük günah işleyenler içindir.” (Mecmau’z-Zevaid, 10/378)

mealindeki hadiste de bu konuya ışık tutan işaretler vardır. Demek ki, Efendimizin (asm) şefaati, büyük günah işleyip de sağlam tövbe etmeyenler içindir. Küçük günahların kefaretleri çoktur. Hadislerde bunlar anlatılmıştır. Örneğin, iki cuma arası, iki farz namaz arası yapılan hatalar ikinci cuma ve namazla affolunur.

“Eğer yasaklanan günahların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin öbür küçük günahlarınızı örtüp affederiz ve sizi değerli bir mevkie yerleştiririz.” (Nisa, 4/31)

mealindeki ayette de küçük günahların diğer bir af yolu gösterilmiştir.

Büyük günahlar da sağlam, şartlarına uygun bir tövbey tabi tutulduğu takdirde onun da affedileceğine dair birçok ayet vardır. Bir kısmına soruda da işaret edilmiştir.

Buna göre, hadiste ifade edilen “büyük günah işleyenler”den, tövbe etmemiş veya tövbesi kabul görmemiş olanları anlamak gerekir. 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun