Uykulu ve yorgun iken, namazda, bilmeden sövmek nasıl olur açıklar mısınız?

Tarih: 17.09.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ebû Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Sizden biri geceleyin kalkınca Kur'ân diline dolaşıp ne dediğini anlamamaya başlayınca hemen yatsın." [Müslim, Müsâfirin 223, (787); Ebû Davud, Salât 308, (1311).]

AÇIKLAMA:

Bu rivayet gece ibâdetlerinin uykulu uykulu yapılmamasını irşâd eder. Gerek namazda ve gerek namaz dışında Kur'ân-ı Kerim tilâveti uyku hâli galebe çalınca, dile ağır gelmeye başlar. Yanlış veya eksik telâffuzlar, atlatmalar, kekelemeler, gereksiz yerlerde duraklamalar gibi haller, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın kendisinde "dile dolanma" diye ifâde buyurulmuştur.

Şu halde, bu haller başlar başlamaz, nefsi zorlamayıp uykuyu tamamlamak Nebevî tavsiye olmaktadır. Ebû Davud'un bir başka rivayetinde:

"Sizden biri, namazda uyuklamaya başlayınca, uykusu gidinceye kadar yatsın. Zira uykulu uykulu namaz kılan kimse, istiğfar etmek isterken kendi kendine küfreder." buyurularak, maksad daha açık ifade edilmiştir.

Diğer rivayetlerden anlaşılan bahse konu olan namazın gece kılınan nafile namazlar olduğu anlaşılmaktadır. Aksi halde farz namazların terki söz konusu değildir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun