Çok kuvvetli bir mecazi aşk nasıl hakiki bir aşka dönüştürülebilir?

Tarih: 14.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kuşkusuz, mecazî aşktan hakikî aşka geçmek kolay değildir. Bilindiği gibi, aşk aşırı ve de coşkun bir sevgi derecesidir. Bu sevgi, yalnız insanlar arasında değil, dünyanın mal-mülk, makam, mevki gibi  hususlarda da geçerlidir.

Burada mühim olan, gerçek bir tefekkür sistemine sahip olmak, tefekkürünü vahyin ışığı altında doğru bir zemine oturtmak ve doğru dersler çıkarmaktır. Örneğin, Hadis-i şerifte ifade edilen “Lezzetleri  acılaştıran ölümü çok hatırlayın” düsturu, hayatımızın bir kronometresi gibi çalışmalıdır. “Bütün günahların başı dünya sevgisidir”, “Hikmetin başı Allah korkusudur” şeklindeki düsturları, tefekkür sarayımızın anahtarı gibi kullanmalıyız.

İnsan oğlu fıtraten/yaratılıştan, her şeyden önce kendini sever ve sevdiklerini de kendisi için sever. Sağlam bir düşünceyle bakıp, kendi menfaatini masaya yatırsa, fani olan sevgililerin bir gün kendisini terk edeceğini ve kendisine hiçbir faydalarının olamayacağını kalbinin cebine koysa, Bâkî olan hakikî sevgili yüce Allah’ın yoluna girmesi oldukça kolaylaşacaktır.

İman-amel-tefekkür üçlüsünü bir hayat iksiri gibi içmeye devam edip, Rahman ve Rahim olan Allah’ın kapısını çalmak, o kapıda beklemek ve o kapıya güvenmek ve güvendiğini söz, fiil ve düşünceleriyle pekiştirmek gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hakiki ve mecazi aşk konusunda bilgi verir misiniz?

Allah'tan başkasını sevmek caiz mi?

Aşık olmak günah mıdır, konusunda bilgi için tıklayınız...

Muhabbetullah nedir? İnsan, kime, ne ölçüde muhabbet edecektir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

engindeniz

Allah razı olsun.Çok güzel yazmışsınız.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun