"Biz, onlar için, gemiye benzer, daha nice binekler yaratırız." ayeti hangi surenin kaçıncı ayetidir, anlamı nedir?

Tarih: 23.10.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bahsettiğiniz ayet Yasin suresi 42. ayettir. Bir başka ayet-i kerimede ise; "Şu anda bilmedi­ğiniz daha nice binekleri de Allah (c.c) yaratacaktır." (Nahl, 16/8) buyurulmaktadır.

Yasin Suresi 41. Ayet:

 "Bir delil daha onlara: Nesillerini dopdolu gemilerde taşımamızdır."

Eski tefsirlerimizin çoğu burada Hz. Nuh (a.s.)’ın gemisini düşünürler. Merhum Elmalı’lı M. H. Yazır ise, nesillerin ana rahimlerinde boğulmaksızın, emniyetle taşınmasını düşünür. Bu mana -tek tek bütün insanlarla ilgili olup, hepsinin devamlı görüp durduğu bir hadise olması itibariyle- daha münasip sayılabilir.

Yasin Suresi 42. Ayet:

"Biz, onlar için, gemiye benzer, daha nice binekler yaratırız..."

Birçok çağdaş tefsirde belirtildiği gibi burada, ulaşım aracı olmak bakımından gemiye benzeyen yolcu nakil vasıtalarından tren, otobüs, uçak gibi binekler, açıkça haber verilmektedir.

Trenler, vapurlar uçaklar ve henüz yapılmayan binekler hepsi Rabbimizin lütfudur. Çünkü bunları yapan zekayı biz yapmıyoruz, Allah yaratıyor. Kendimize model olarak aldığımız kuşlar, çiçekler ve böcekler de onun yarattığıdır. İnsanoğlunun yaptığı her icadın madenini yaratmış ve yeryüzüne yaymıştır. Bu madenleri bulup çıkarmak da insanın işidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun