"Bir erkek kadının saçlarına bakarsa zina yapmış gibidir." diye bir hadis var mıdır?

Tarih: 06.01.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Bir erkek, kadının bir saç telini görse ona zina yapmış hükmündedir.” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Hadislerde bu konu şöyle geçmektedir:

Ebu Hureyre anlatıyor: Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurdu:

“Allah, Âdemoğlu için zinadan bir pay yazmıştır, o mutlaka buna bulaşır. Şöyle ki; gözün zinası, harama bakmaktır; dilin zinası, müstehcen konuşmaktır. Nefis de bazı şeyleri temenni eder ve onu arzular; cinsel organlar onu tasdik eder veya yalancı çıkarır.” (Buharî, Kader, 9; Müslim, Kader, 30).

Abdullah b. Abbas “Ebu Hureyre’nin aktardığı bu hadiste söz konusu edilen günahlar -gerçek zina olmayıp- küçük günahlardandır.” demektedir.(bk. Buharî, a.g.e).

Diğer rivayete göre İbn Abbas’tan ”Lemem”in ne anlama geldiğini sormuşlar, o da “Ebu Hureyre’nin bu hadisini misal olarak vermiştir.” (bk. İbn Hacer, ilgili hadisin şerhi).

İbn Abbas, zina olarak adlandırılan bunlara “Lemem” diyor. Bu kelime küçük günah anlamına gelir. Nitekim Kur’an’da da “Lemem” kelimesi, küçük günah anlamında kullanılmıştır. İlgili  ayetin meali şöyledir:

“İyi insanlar öyle kimselerdir ki, ufak kusur ve günahlardan (Lemem’den) olmasa da büyük günahlardan, aşikâr hayasızlıklardan kaçınırlar.” (Necm, 53/32).

Göz, el, dil gibi organların yabancı kadınlarla ilgili hareketlerinin zina olarak adlandırılmasının sebebi, bunların da gerçek zina fiilinin birer öncüsü durumunda olmasındandır. Zina kavramının bu organlara nispet edilmesi hakikî değil, mecaz bir ifadedir. Bu konuda alimler arasında bir ihtilaf söz konusu değildir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Göz zinası nedir?

Harama bakmak, haram olan şeyleri izlemenin günahı nedir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun