Teseettür yasağından dolayı kendi ülkesinde okuyamayan bir bayanın, eğitim için yurt dışına gitmesi caiz midir?

Tarih: 10.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kişiye, dünyevî-uhrevî her meselesinde rehberlik eden dinimiz, misafire de rehberlik eder. Yolculuğunun en verimli, en faydalı ve emniyet içerisinde geçmesi için "hazırlıktan, dönüş ânına kadar" maruz kalacağı belli başlı durumlarla ilgili âdablar tavsiye eder, emirlerde, yasaklarda bulunur. Bunlar yolcunun can, mal ve namus emniyetinin korunabilmesi için konmuş kurallardır.

Kadının yanında bir mahremi bulunmadan yola çıkmasını yasaklayan farklı rivayetler vardır. Bu hadislerden bazılarında, kadının yalnız başına çıkmaması istenen sefer mesafesi bir gün, bazılarında iki gün bazılarında da üç gün olarak geçmektedir.

Hadis-i şeriflerde kadının tek başına yolculuğa çıkmasının yasaklanması, erkeklerde olduğu gibi kadının yol güvenliği ile doğrudan alakalıdır.

Günümüzde, erkek olsun kadın olsun herkes ulaşım vasıtalarıyla şehir içinde olduğu kadar şehirlerarasında da güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmektedir.

Bu itibarla, kadının, güvenliğini tehdit eden bir durum söz konusu olmadıkça, mesafe kaydına bakılmaksızın yanında mahremi olsun olmasın yolculuk yapabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun