Şemseddin Yeşil Efendi kimdir?

Tarih: 29.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tam ismi Şemseddin Yeşil’dir. Babasının adı Hüseyin Efendi, Annesinin adı ise Hanife’dir. Hicrî 10 Muharrem 1322’de doğdu. Şeceresi Abdulkâdir-i Geylânî Hazretlerine dayanır. 8 Temmuz 1968 günü vefat etti. Kabri Silivrikapı Kabristanlığında bulunmaktadır.

Şemseddin Yeşil’in babası Hüseyin Efendi Samatya yakınındaki Ağahamam mevkiinde Hâtuniye Camii imamı idi. Şemseddin Yeşil henüz on iki yaşındayken babası vefat etti.

Çocukluğundan itibaren edindiği dinî eğitimin yanı sıra İlâhiyat Fakültesinden mezun oldu. İbrahim Paşa Camiinde hatiplik, Etyemez Camiinde imamlık, hatiplik ve vaizlik yaptı. Ayrıca uzun seneler Sultan Ahmet, Teşvikiye ve Dizdariye Camilerinde vaaz etti. Yüze yakın kitap telif etti.

Füyuzât (yedi ciltlik Kur’ân tefsiri), Hazret-i Muhammed Aleyhissalatü Vesselam (iki cilt), Zirve-i Tevhid, İslâm’da Esas, Meş’al-i Felâh eserlerinden bazılarıdır. 20 Şubat 1947’de Hakikat Yolu isimli bir dergi, 22 Mart 1948’de İslâmiyet isimli bir gazete yayınlamaya başladı.

Etyemez Camiinde imamlık yaptığı sıralarda Sultan Ahmet’te bir şekerci dükkânı olduğu için “Tatlıcı” namıyla da tanınıyordu. Diğer yandan Sahaflar Çarşısında da bir kitap dükkânı vardı.

Şemseddin Yeşil'in hayatı, fikirleri ve Fuyuzat isimli tefsiri hakkında detaylı bilgi almak için bk. Bekir Fındık, Şemseddın Yeşil'in Hayatı ve Tefsiri 'Fuyuzat', Ankara Üniversitesi Soyal Bilmler Ensitüsü Temel İslâm Bilimleri (Tefrsir) Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, ANKARA-2002.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

tokalak

Allah doğru yolda olanlardan, büyük küçük ne kadar günahı varsa hepsinden af olunan ve salihlerden olmayı nasip etsin bize. AMİN.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun