Naacal Tabletlerinde Sübhanallah ifadesinin olduğu söyleniyor. Verilen bilgiler ve tarihler doğru mudur?

Tarih: 29.03.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tabletlerle ilgili verilen tarihlerin doğru olup olmadığını bilemiyoruz. Fakat durum ne olursa olsun şunu çok iyi biliyoruz ki, Semavî dinlerin hepsine göre, İlk insan Hz. Adem (as)’dir ve bir peygamberdir. İnsanlık camiası her devirde peygamberlerin rehberliğinde Allah’a kulluk etmişlerdir. Bu kulluklarını ve dinlerin bazı emirlerini, yasaklarını veya zikir ve tespihlerini gelecek nesillere aktarmak suretiyle dinlerine hizmet etmek istemişledir.  Soru da yer alan “Subhanallah” da bunlardan biri olabilir.

Bu gibi tabletler, dinlerin yanlışlığını veya kopyacılığını değil, onların doğruluğunu, temel esaslarda müşterek olduklarını, dolayısıyla davalarının bir olduğunu göstermektedir. Bu da “Allah katında din yalnız İslam’dır.” mealindeki ayette ifade edildiği üzere, “İSLAM”ın Hz. Adem (as)’den Hz. Muhammed (a.s.m)’e kadar gelen bütün peygamberlerin ortak dini ve hak din olduğunu, hepsinin de ilahî menşeli olduğuna dair İslamî bilgileri doğrulamaktadır.

İnsanlık tarihinde güzel şeyler ifade eden çeşitli tabletler, yazılar bulunmuştur.

Bunlardan birisi de EBLA tabletleridir. EBLA  Tabletleri Kuzey Suriye'de Halep'in güneyinde, Tell Mardikh kentinde İtalyan arkaeolog Paolo Matthiae tarafından 1968 yılında elli altı hektarlık alanda bulunmuştu.  Daha sonra 1975 yılında site kazıldığında, Matthiae Ebla'nın kraliyet arşivlerini de ortaya çıkardı ki bunlar M.Ö. 2500-2200'lü yıllardan kalmaydı.

Tabletlerdeki dil, Roma Üniversitesi'nde arkeolojik yazı uzmanı olan İtalyan Giovanni Pettitano tarafından çözüldüğünde, konunun ne denli önemli olduğu daha da iyi anlaşılmış oldu. Bu sayede Ebla Krallığının ve bu muazzam devlet arşivinin bulunmuş olması, artık yalnızca arkeolojik değil, dini çevreleri de ilgilendiren bir konu haline gelmişti.

Çünkü tabletlerde Kur'an-ı Kerim'de adı geçen melek Mikail (Mi-ka-il) ve Hz. Davut ile birlikte mücadele eden Hz. Talut'un (Sa-u-lum) yanı sıra (Doubleday, 1981, s. 271-321) üç İlahi kitapta bahsedilen peygamberlerin adı geçiyordu. Hz. İbrahim (Ab-ra-mu), Hz. Davud (Da-u-dum) ve Hz. İsmail (Iş-ma-il)'in isimleri... (Howard La Fay, "Ebla: Bilinmeyen Büyük Bir İmparatorluk", National Geographic Magazine, Aralık 1978, s. 736).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun