İcma veya ihtilaflı görüş ile haram olan bir meseleyi ihlal etmenin günahı aynı mıdır?

Tarih: 22.04.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İcma ile haram olan bir mesele ile ihtilaflı olarak haram olan bir meseleyi ihlal etmek, aynı günahı almamıza neden olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İcma ile haram olan bir mesele ile ihtilaflı olarak haram olan bir meseleyi ihlal etmek arasında bir fark düşünülebilir.

Ancak, bir haramı işlemek, kişinin niyeti bakımından önem arz etmektedir. Çünkü yasağı çiğneyen kişinin niyetinin kötülüğü oranında günahı büyük olur. Buna göre, bir kimse, “Bu mesele bazı âlimlerce haram değildir, öyle ise onların görüşlerine göre hareket edeceğim.” deyip o fiili işlemek, “mutlaka günah olduğunu bile bile bir fiili işlemek” arasında tabiatıyla fark vardır.

Ayrıca, kişinin benimsediği görüşün doğruluğu konusunda samimi bir kanaat-i vicdaniyeye sahip olması gerekir. Nitekim Şafii fakihlerinden İzz b. Selam der ki;

“Şayet bir adam bir gömlek çalsa, sonradan bu gömleğin kendisine ait olduğu ortaya çıksa, bu kişiye hırsızlık cezası tatbik edilmez. Ancak ahirette bunun cezasını çekecektir. Çünkü gömleği çalarken onun kendisine ait olduğunu bilmiyordu ve bilerek hırsızlıkla Allah’a karşı isyan etme cüretini gösteriyordu. Bu cüret ve isyanın cezasını görecektir."

İlave bilgi için tıklayınız:

İCMA. 

HARAM.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun