Peygamberimiz, hanımlarıyla yan yana mı yürürlerdi?

Tarih: 24.04.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamberimiz (asm), müminlerin anneleri olan hanımlarıyla sokakta yürüdüklerinde, hanımları onunla yan yana mı yürürlerdi yoksa, ardından mı giderlerdi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (asm)'in eşleriyle Medine sokaklarında gezdiğine dair fazla bir bilgimiz yoktur. Ayet ve hadislerden anlaşıldığına göre, böyle bir gezinti de pek vuku bulmamıştır.

Onlar (ra) genellikle evlerinde oturup, gelen kadınları dinî konularda bilgilendiriyorlar veya doğrudan sorularını Hz. Peygamber (asm)’e ulaştırıyorlardı. Bazen de izin alıp anne-babalarını ziyaret ediyorlardı.

Ancak, savaş esnasında veya uzak bir yere gittiğinde, Hz. Peygamber (asm) kura ile belirlediği bir hanımıyla sefere çıkardı. Onlar bu seferlerde bir binite biniyorlardı. Kuvvetli bir ihtimalle, orduda veya kafilede var olan diğer kadınlarla birlikte erkeklerin arkasından -bazı özel korumaların gözetiminde- gidiyorlardı.

Bir kadının erkeğin arkasından gitme âdeti bir gelenektir. Şayet -şimdiki hayat şartlarında olduğu gibi- korunması açısından daha faydalı oluyorsa, erkeğin yanında veya önünde yürümesi daha uygun olur. Esas konu, kadının daha huzurlu bir ortamda olmasıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun