Cennetlikler kabir hayatı yaşamadan cennete mi girecekler?

Tarih: 21.06.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Melekler, onların canlarını iyi kimseler olarak alırken, "Selâm size! Yapmış olduğunuz iyi işlere karşılık girin cennete" derler. (Nahl Suresi, 32)
- Bu ayete göre ennetlikler kabir hayatı yaşamadan cennete mi girecekler?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Melekler, onların canlarını iyi kimseler olarak alırken, 'Selâm size! Yapmış olduğunuz iyi işlere karşılık girin cennete.' derler." (Nahl, 16/32)

Öldükten sonra insanı kabir hayatı beklemektedir. Kıyametin kopmasına kadarki geçen süre kabir hayatıdır. Kabir, iman ve sâlih amel sahipleri için cennet bahçelerinden bir bahçe; kâfirler için de cehennem çukurlarından bir çukurdur.

Melekler onların canlarını selam vererek, rahmet, esenlik dileyerek alacaklar­dır. Ölmekte olan iyi insanlar da gidecekleri yeri göreceklerdir. Yaptıkları amellerin karşılığını cennet ile bulacaklardır. "Cennete girin." denmesi, cennetle­rin onlar için hazırlandığını ifade eder.

Burada «Cennet'e girin!» sözünden maksat, Berzah âlemine yerleş­tikleri an, kıyamet kopuncaya kadar kendileriyle Cennet arasında bir men­fezin açılması ve o ebedî saadet yurdunun nefis kokusuyla taltif edilme­leridir.

Diğer bir yorum da şöyledir:

Sözü edilen mü'minler ileride mutlaka cennete gireceklerdir. O bakımdan ileride olması kesin olan şeyi olmuş kabul etmek ilâhî âdettendir. Nitekim Kur'ân'da «Sûr'a üflendi» denilerek gelecekte mutlaka gerçekleşecek bir olay, gerçekleşmiş olarak ifade edi­lir.(Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, İlgili ayetin tefsiri).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun