Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde, vefasızın yaptığı her vefasızlık teşhir edilecektir, buyurmaktadır. Dinimizde teşhir var mıdır?

Tarih: 26.07.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ifadeye rastlayamadık; gördüğünüz kaynağını verirseniz daha iyi olur.

Kuvvetli bir ihtimalle burada söz konusu edilen "vefasızlık" daha çok Allah’a ve Resulüne (asm) karşı yapılan vefasızlıktır.

“Elestu meclisinde” Allah’ı rab kabul ettiği halde hayatında onun rablığını kabul etmeyerek vefasızlık gösterenler, “İman esaslarını” kabul ettiği halde, bu imanın gereğini yerine getirmemek suretiyle vefasızlık yapanlar…

Kur’an’a iman ettiği halde, onunla amel yapmayarak vefasızlık örneğini gösterenler.. Müminleri kardeş kabul ettiği halde bu kardeşliğin gerektirdiği vefakârlığı yerine getirmemek suretiyle vefasızlık gösterenler…

Bununla beraber, “dinde teşhirin olmadığı” ifadesi, normal şartlarda başkasının gizli kalan kusurlarını ortaya dökmemek manasına gelir. Yoksa, cezaların verildiği yerlerde teşhirin yapılması Allah’ın emridir. Çünkü bu teşhirin bir çok hikmeti yanında Allah’ın adaletinin gösterilmesi açısından da önem arz etmektedir. Nitekim,

“İmdi, zina eden kadın ve erkeğin her birine yüz değnek vurun. Eğer Allah’a ve âhirete iman ediyorsanız, Allah’ın hükmünü uygulama işinde sakın acıma hissi sizi etkisi altına alıp da uygulamayı engellemesin. Hem onların bu cezalandırılmalarında müminlerden bir cemaat da bulunup şahid olsun!” (Nur, 24/2)

mealindeki ayette bu teşhirin emredildiğini görmekteyiz.

Bundan da anlıyoruz ki, dinde teşhir yok, fakat, "Yevmuddinde / din gününde / cezanın verildiği kıyamet gününde” teşhir vardır. Bugün mahkemelerde şeffaflık adına dışarıdan gelip mahkemenin safahatını seyretmek söz konusudur ve âdil yargılama adına çok da olumlu karşılanmaktadır. O halde kıyamet günü -ilahî adaletin açıkça görülmesi, mahkeme-i kübranın vereceği kararların şeffaflığı adına- cezaya çarptırılacak şahısların kusurlarının teşhir edilmesi son derece önem arz etmektedir. Bu sebepledir ki, kıyamet günü affedilecek olanların kusurları teşhir edilmez, fakat cezalandırılacak olanların ise kusurları teşhir edilir.(bk. Müslim, Tevbe,52).

Demek ki, cennet ehlinin kusurlarının teşhir edilmemesi, Allah’ın sonsuz kerem, lütuf ve bir merhametini gösterdiği gibi, ehl-i cehennemin kusurlarının teşhiri de ilahî sonsuz izzet, ciddiyet ve adaletinin bir yansımasıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun