Cenaze namazında arka safta olmak daha faziletli midir?

Cemaatle kılınan namazlarda, en faziletli saf en ön saftır. Cenaze namazında ise tevazu göstermek için en hayırlı saf sonuncusu olduğu söylenmiştir. Çünkü ölenler şefaatçidirler. En arkada duran kimse onların şefaatlerinin kabulüne daha layıktır. Bir de cenaze namazında arzu edilen, safların çokluğudur. İlk safı tercih ederse cemaat az olduğu zaman geriye durmazlar. (Reddül Muhtar, İbni Abidin, Cenaze Bahsi)

İmam, ölünün göğsü hizasında durur. Cemaat da hiç olmazsa üç saf bağlar. Cenaze namazında en arka saf, diğer namazlardan farklı olarak, en faziletli saf olarak kabul edilir. Bununla birlikte, en arka safta duracağım diyerek, gereksiz engellemeler ve tartışmalar yapmak veya yapılmasına sebep olmak yerine, cenazenin bulunduğu musallâ taşının yanından itibaren sırayla saf oluşturmak işin doğrusudur. En ön safı, cenaze namazı kılınan ölünün yakınlarına bırakmak uygun düşer.

Kadınların Duruşu: Cenaze namazına katılan kadınlar, sünnet olan saf tutma düzenine göre, erkeklerin arkasında saf bağlar; ancak erkeklerin önünde ve yanında da durabilirler. Bu durum sadece cenaze namazına özeldir.

Namaz kılacak olanlar yedi kişi olursa, biri öne geçer, üç kişi onun arkasında, iki kişi de onların arkasnıda, bir kişi de o iki kişinin arkasında durmak suretiyle üç saf meydana getirirler. Böyle yapmak müstehabdır, vâcib değildir.(Tatarhaniyye - İbn Âbidin - Mecmau'l-Enhür).

"Herhangi bir Müslüman ölür de Müslümanlardan üç saf bunun cenaze namazını kılarlarsa, ona mutlaka cennet va­cip olur." (Bu hadisi Hallal kendi isnadı ile rivayet etmiş, Tirmizî, hasen bir hadistir, demiştir.)

"Herhangi bir cenazenin namazını üç saf Müslüman kılarsa, onun Cennete girmesi vacip olur." (Hadis hasen olup Ebu Dâvud ve Tirmizî rivayet etmişlerdir.)

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun