Hz. Peygamberin Malik b. Avfı rüşvet vererek Müslüman yapması olayı doğru mudur?

Tarih: 02.08.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili kaynakta / ilgili yerde “rüşvet”le ilgili bir bilgiye rastlayamadık.

Aynı konuyu İbn Kesir (Tevbe, 9/25-27) işlemiş ve şu bilgilere yer vermiştir:

“...Müslümanlar Huneyn / Hevazin zaferini kazandıktan sonra. Hz. Peygamber (a.s.m) -daha birkaç gün önce yeni Müslüman olmuş- ve Hz. Peygamber (asm) tarafından “Tuleka” olarak adlandırılan bazı kimselere, gönüllerini İslam’a ısındırmak için -elde edilen ganimetten- yüzer deve verdi. Kendisine yüz deve verilenlerden biri de Hevazin kabilesinin reisi Malik b. Avf idi. Müslüman olan bu zat tekrar kabilesinin başında bırakıldı.”

Kur’an’da (Tevbe, 9/60) kendilerine zekât ve benzeri yardımlarla desteklenecek olan bir kesim de “müellefe-i kulub = kalpleri İslam’a ısındırılacak kimseler” denilen gruptur. Hz. Peygamber (a.s.m)’in Huneyn savaşında yaptığı tasarruf Kur’an’ın bu ayetine dayanmaktadır.

İslam literatüründe ne tefsir ve ne de herhangi bir başka kaynakta buna “rüşvet” diyen bir tek Allah’ın kulu yoktur. Çünkü buna rüşvet demek, doğrudan Allah’ı hedef almak, onun sözlerinde çelişki olduğunu iddia etmek manasına gelir ki, bu kişiyi dinin dışına atar. Bu konuyu dillerine dolayanlar rüşvetin en anlama geldiğini de bilmiyorlar.

Rüşvet; haksız yere bir menfaat sağlamak için birisine -bir emek karşılığı olmaksızın- verilen bir mal veya sağlanan bir yarardır. Allah’ın dinini öğrenip içten Müslüman olmaları için ilk etapta bazı kimselere yardımda bulunmanın rüşvetle ne alakası vardır?

Bunu iddia eden kişi, Taberî’nin hangi ayetin tefsirinde böyle bir ifadeye yer verdiğini göstermek için, ilgili kaynağın “basım yeri, yılı, sayfası veya ayetin numarasını” göstermesi gerekir. Şunu belirtelim ki, gerek verilen sayfada ve gerek Taberî’nin ilgili ayetlerin tefsirinde böyle bir bilgiye rastlayamadık.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun