Kişinin, ülkesini veya ülkesinin çıkarlarını korumak için ajanlık yapması "Aldatan bizden değildir." hadis-i şerifine göre haram mıdır?

Tarih: 03.08.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ajanlığın dinimizdeki yeri nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Başta İslam’ın ve Kur’an’ın hukukunu savunmak ve onları şerlilerin şerrinden korumak ve ülkesini maddî-manevî tehlikelerden korumak için -garazsız, hasbî ve Allah’ın rızasını kazanmayı esas alarak- ajanlık yapmakta bir sakınca yoktur, belki de sevap vardır.

Tabii ki, bu görevi yaparken İslam’ın prensiplerine riayet etmek şarttır. Buna göre, bile bile yalan söylemek doğru değildir. Savaştığımız bir ülkeye karşı doğrudan değil, -yanıltmaya yönelik olarak- “tariz” suretinde bazı şeyler söylenebilir.

Ülke içerisinde ise, -yüzde doksanın üzerinde bir ihtimal olmadığı sürece, gayri müslim dahi olsa, insanların mekânlarını araştırmak, fişlemek, haklarında bilgi toplamak, tecessüs etmek doğru değildir. Fazla uzatmaya gerek yok.

Bu konu çok önemlidir, İslamî bilgilerle, amellerle, takvayla donanmadan, Allah’ın rızasını her şeyin üstünde tutacak bir kıvama gelmeden -sadece ülkecilik, ilkecilik, ırkçılık, milliyetçilik, vatancılık, bölgecilik, meslekçilik, hatta dincilik adına- yapılacak bir ajanlık, insanları her zaman zulüm yapmaya itebilir.

Bediüzzaman’ın -dinin hâkim olduğu- Osmanlı döneminde bile, “Hafiyelere / ajanlara itimat edilmez, adalet onların sözlerine bina edilmez.” manasına gelen ifadesi, bizim için oldukça ufuk açıcı olduğunu düşünüyoruz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun