Her şey levh-i mahfuzda yazılı ise, Duhan suresi 4. ayetindeki "Bütün hikmetli işler o gecede tefrik olunur." ifadesini nasıl anlamalıyız?

Tarih: 05.08.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"O apaçık kitaba and olsun ki, biz onu gerçekten mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız. Bütün hikmetli işler o gecede tefrik olunur." (Duhan. 44/2-4)

“Tefrik edilir” demek,  Allah’ın yıllık takdiri, programı açıklanır, karar altına alınır, meleklerin eline verilir demektir.

Ayette yer alan “Bütün hikmetli işler o gecede tefrik olunur.” mealindeki ifadesi, Allah’ın ezelî ilminin bir nevi yazılım dosyası, büyük bir defteri olan Levh-i mahfuz’daki genel programda yer alan hikmetli iş ve olayların bu yıla ait olan kısmını -bu gecede- yıllık bir program dahilinde, büyük dosyalar halinde düzenlenmesi ve görevli meleklere tevdi edilmesi anlamına gelir.

Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi -diğer olaylar gibi levh-i mahfuzda yazılı olmakla beraber- bir yıllık programı istinsah edilir, kopyalanır, ayrı ayrı meleklerin eline verilir. O yıldaki bütün rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu dosyada yer alır. O yılki hacıların sayısı bile bu dosyalarda yer alır. Herkesin ve her şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir.

Örneğin, rızıkla alakalı dosya Mikail Aleyhisselâma verilir. Savaşlarla ilgili dosya Cebrail Aleyhissalama verilir. Amellerle ilgili dosya dünya semasında görevli mele olan İsrafil Aleyhisselâma verilir. Ölüm ve musibetlerle ilgili dosya ise Azrail Aleyhisselâma teslim edilir.

Defter / dosya gibi ifadeler, insanlar tarafından anlaşılsın diye kullanılan sözcüklerdir. Yoksa, bunların asıl mahiyeti bizce meçhuldür. Eğer İbn Abbas bu asırda olsaydı, nurlu birer varlık olan meleklerin dosyaları için “defter” yerine, belki de  “elektronik dosya” veya  “harddisk” veya “flaş” gibi sözcükleri kullanacaktı.

Açıklamalardan anlaşıldığı üzere, yıllık dosyalar, Levh-i Mahfuzdaki genel bilgilerine ek bilgiler değil, oradan ilgili bölümleri istinsah edilen veya kopyalanan yıllık bilgilerdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun