Kaf suresi 29. Ayette "Benim yanımda söz değişmez ve ben, kullarıma zulmedici de değilim." buyurulmaktadır. Bu ayetin Bakara 106, Nahl 103 ve Rad 39. ayetlerle çelişkili olduğu iddiasına karşı bir açıklama yapar mısınız?

Tarih: 27.09.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kaf suresi 29. ayet hesap günüyle alakalıdır. Diğer ayetlerle çelişkili gibi göstermek doğru değildir. Ayetlerin öncesine bakılırsa hangi konudan bahsettiği daha iyi anlaşılacaktır.

Kaf suresi 24-29. ayetler:

"24-26. Atın Cehennem'e her inatçı nankör kâfiri, hayra engel olan saldırgan şüpheciyi; Allah ile beraber başka tanrı edineni atın şiddetli azaba.

27. Yandaşı (olan şeytan, sapık inkarcı, şekillendirilmiş put): «Ey Rabbımız! Ben bunu azdırmadım, ama o, uzak bir sapıklık ve şaşkınlık için­de idi» (der).

28. Allah : «Benim huzurumda çekişip tartışmayın. Size daha önce uyarımı göndermiştim.

29. Benim yanımda söz değişmez ve ben, kullarıma zulmedici de değilim.» buyurur."

İlgili ayetin açıklaması:

Âhiret gününde, saptıranlarla saptırdıkları kimselerin birbirlerini suç­lamaları ilâhî hükmü değiştirmez. Çünkü her şey en sağlam ölçülerle tesbit edilip yazılmış ve âdil ölçülerle hükme bağlanmıştır. O bakımdan hiç kimse o gün ilâhî adaletin ortaya koyacağı hükümden kendini kurta­ramaz. Çünkü Allah mutlak anlamda âdildir ve zulmü kendine haram kıl­mıştır. (bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kuran Tefsiri)

İlave bilgi için tıklayınız:

Bakara 106''da "değişiklikler olabilir" denildiği halde, Fetih 23, Fatır 43''de ise "Allah'ın kanununda değişiklik olamaz." denilmesi, ayetler arasında bir çelişki anlamına mı gelir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun